Hyppää sisältöön

Vangit aiempaa huonokuntoisempia – kuntoutus vaakalaudalla

Vankiloihin kohdistuvat säästöt uhkaavat vankien kuntouttavaa toimintaa. Muun muassa päihteettömyyttä ja sosiaalista toimintakykyä ylläpitäviä ohjelmia ei pystytä tarjoamaan vangeille riittävästi. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankien kuntouttaminen lisää turvallisuutta yhteiskunnassa, johon vangit vapauduttuaan palaavat.

Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle
Ulla Malminen

Helsingin vankilan päihteetön osasto on asukkailleen etu, jollaista ei joka vankilasta löydy. Osastolle on palkattu oma toiminnanohjaaja, joka vetää vankien päihteettömyyttä tukevaa ohjelmaa. Vangit ovat eristyksissä muista osastoista, joilla päihteet ovat kielloista huolimatta arkipäivää.

– Päihteiden käyttäjä keksii tavat tuoda päihteitä, että kyllä niitä riittää täällä. Jos haluaa sillä tiellä olla, niin ei se ole mikään ongelma vankiloissa. Me emme saa olla muiden vankien kanssa tekemisissä, edes kätellä heitä. Olemme täällä eristyksessä kuin herran kukkarossa, kertoo Paroniksi esittäytyvä osaston vanki.

Kun kiusauksia ei ole saatavilla, vanki voi oppia päihteettömään elämään, ja mahdollisuudet sopeutua yhteiskuntaan paranevat.

– Päihteiden käyttäjänä se mahdollisuus on aika huono, jos ei ole mitään alustavaa työtä tehnyt päihteettömyyden eteen. Muuten selviytyminen tuolla siviilissä menee helposti niihin vanhoihin uriin ja elämä jatkuu sellaisena, mitä se on ollut aikaisemminkin, Paroni sanoo.

Vangit aiempaa huonokuntoisempia

Noin yhdeksänkymmentä prosenttia vangeista on päihdeongelmaisia. Tämä näkyy myös Helsingin vankilassa, jonka vangeista puolet kärsii lyhyttä, alle vuoden tuomiota. Usein rötöstely ja vankilakierre kulkevat käsi kädessä päihteiden käytön kanssa.

– Vankien yleiskunto on aiempaa huonompi kuin vuosia sitten. Tähän liittyy se, että palvelujen tarjonta siviilipuolella jo ennen vankeustuomiota on ollut riittämätöntä, että he ovat joutuneet tänne. Päihdeongelma korostuu täällä vankilassa erityisesti, ja päihdekuntoutuksen tasoa on jouduttu nostamaan aika merkittävään osaan, kertoo Helsingin vankilan apulaisjohtaja Minna Saukko.

Teatterista sosiaalisia taitoja

Yksi esimerkki kuntouttavasta toiminnasta on joulukuussa 2014 esitetty vankilateatteriprojekti Seitsemän broidia Sipoosta – eli kiven (sisältä) seitsemän veljestä.

Työssäkäyvien vankien osastolla asuva, pitkää tuomiota suorittava Veli-Matti Lehikoinen oli näytelmässä mukana. Hän toivoo, että teatterityöstä tulee pysyvä toimintamuoto vankiloissa, sillä luova ryhmätyö herätteli vankien sosiaalisia taitoja.

– Vankilat kaipaavat kuntouttavaa toimintaa siinä mielessä, että sosiaaliset taidot tuppaavat kärsimään täällä, varsinkin jos viettää sellissä monta vuotta.

Vangit selleihin jo alkuillasta

Vankien kuntouttavaan toimintaan tarvitaan enemmän henkilöstöä kuin pelkkään perusvalvontaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Rikosseuraamuslaitos on kuitenkin joutunut vähentämään lähes viisisataa henkilötyövuotta. Lähivuosiin kohdistuu vielä parin sadan henkilötyövuoden säästöpaineet. Vankien elämässä säästöt näkyvät monin tavoin.

– Laitos sulkee ovensa aikaisemmin eli pääsääntöisesti noin kello 17.00. Vangit ovat pitkiä aikoja yksin selleissään ja iltatoimintoja joudutaan vähentämään. Vankien turhautuminen purkautuu häiriökäyttäytymisenä ja vankien välisinä konflikteina, Saukko sanoo.

Rikosseuraamuslaitos: Kuntoutus lisää yhteiskunnan turvallisuutta

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtajan Esa Vesterbackan mukaan kuntouttavaa toimintaa ja koulutusta ei pystytä järjestämään vangeille riittävästi.

– Vangit ovat rangaistuksensa ansainneet, ja se rangaistus on vapauden menetys. Jos me haluamme parantaa yhteiskunnan turvallisuutta, niin kyllä meidän pitää toimia siten, että vapauduttuaan vangit voisivat olla rikoksia tekemättä. Sitä valmennusta meidän pitää pystyä tekemään.

Helsingin vankilan keittiössä työskentelevä Lehikoinen uskoo vielä palaavansa työelämään vankilasta päästyään.

– En minä täällä syyttömänä ole. Rikoksesta kuuluukin kärsiä, mutta minä ainakin haluaisin palata veronmaksajana työelämään, enkä mihinkään korvauksen piiriin.

Suosittelemme sinulle