Hyppää sisältöön

Teknologiakilpailu valjasti alakoululaisten luovuuden – liikuntasali täyttyi morsetuksesta ja ufoista

Oulun seudun ammattiopisto OSAO:lla järjestettiin keskiviikkona alakoululaisille suunnattu Tämä toimii! -teknologiakilpailu. Koululaiset ympäri maakunnan ovat suunnitelleet ja rakentaneet liikkuvan lelun samoista materiaaleista. Tapahtuma järjestetään yhdeksällä paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Alakoululaisia Kaukovainion tekniikan yksikön liikuntasalissa esittelemässä itse suunnittelemiaan ja rakentamiaan leluja.
Kuva: Noora Takamäki / Yle
Yle Oulu

Oulun seudun ammattiopistolla on keskiviikkona näkynyt opiskelijoiden lisäksi myös tavallista nuorempia taitajia. Kaukovainiolla sijaitseva tekniikan yksikkö on toiminut alakoululaisille suunnatun Tämä toimii! -teknologiakilpailun Oulun aluekilpailun tapahtumapaikkana. Tapahtumaan on tullut yli 20 ryhmää eri puolilta maakuntaa.

”Yhteistyö on hauskinta”

Knuutilankankaan koulun kuudesluokkalaiset Noora Kinnunen, Mikke Kiljunen, Alexandra Kankaala, Atte Ylipahkala ja Tuukka Liimatainen osallistuivat kilpailuun Maan suojelija -pelillään. Pelin tarkoituksena on suojella maata ufojen hyökkäykseltä.

Lapset pääsevät tekemään pienoiskoossa sitä, mitä me sitten täällä toisella asteella teemme ihan oikeasti.

Vesa Pirilä

– Meillä oli ensin tarkoituksena tehdä lentävä ufo, mutta siihen tuli niin paljon painoa, ettei moottori jaksanut kannatella sitä, Alexandra Kankaala kertoo.

Käytännön tekeminen on ollut opettavaista, mutta hauskinta Kankaalan mukaan on ollut erityisesti yhteistyö.

– Meidän pelissä on monia osia, esimerkiksi aseita. Kun kilpailu on ohi, niin me aiomme jakaa pelin niin, että jokainen saa jonkin osan itselleen.

Kuudesluokkalaisten luokanopettaja Kaija Vähäkangas on seurannut oppilaittensa tekemisiä mielellään.

– Käytännön tekeminen opettaa hyvin monenlaisia asioita. Suunnittelun ja rakentelun aikana lasten silmistä ja kasvoilta näkyi oppimisen ilo, Vähäkangas kertoo.

Käytännön tekeminen motivoi

Ammatillisen toisen asteen koulutus pohjautuu vahvasti käytännön oppimiseen. Se on yksikönjohtaja Vesa Pirilän mukaan erittäin hyvä ja motivoiva tapa oppia.

Yksikönjohtaja Vesa Pirilä seisoo Kaukovainion tekniikan yksikön liikuntasalissa.
Yksikönjohtaja Vesa Pirilä toivoo kilpailun kannustavan lapsia käytännön tekemiseen. Kuva: Noora Takamäki / Yle

– Lapset pääsevät tekemään pienoiskoossa sitä, mitä me sitten täällä toisella asteella teemme ihan oikeasti, Pirilä kuvailee.

Tekniset alat ovat edelleenkin vahvasti miespainotteisia. Yksikönjohtaja toivoo, että tällaiset kilpailut innostaisivat myös tyttöjä tekniikan aloille.

– Tapahtuman tavoitteena on tuoda tekniikan alaa ja tekemällä oppimista lähemmäs perusopetuksen toimintaa, molempia sukupuolia kiinnostavasti, Pirilä kertoo.

Noora Takamäki / Yle Oulu

Suosittelemme sinulle