Hyppää sisältöön

Maksamakkarat ja mansikkahillot samassa sotkussa – smoothie-haasteessa leikitään ruoalla

Erilaisia ruoka-aineita tehosekoittimessa sekoittavat nuoret videoineen ovat ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelän mukaan uudenlainen ilmiö maassa, jossa ruoalla ei ole koskaan saanut leikkiä.

Siruaurooran smoothie haasteet ovat katsottuja YouTubessa.
Kuva: Kuvakaappaus siruaurooran Youtube-videosta.
Sanna Kähkönen

Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkeläkin on seurannut sosiaalisessa mediassa ruokaan ja juomaan liittyviä haasteita. Jo pidemmän aikaa netissä nähtävissä videoissa on kokeillaan kuka sekoittaa erikoisimman yhdistelmän ja vielä juo sen.

– Yleensä niissä tuntuu olevan kyse eräänlaisesta rajojen kokeiluista, että mitä kaikkia ruoka-aineita voi sekoittaa keskenään tehosekoittimessa. Samalla testataan haasteeseen osallistujien rajoja, että mitä kummallisimpia sekoituksia osallistujat voivatkaan juoda. Videon katsoja voi puolestaan jännittää, että pystyisikö itse moiseen.

Smoothie-haasteessa samaan tehosekoittimeen löytävät tiensä lähes kaikki mahdollinen mitä keittiön kaapeista löytyy. Videon nuoret tytöt arpovat keskenään sekoitettavat raaka-aineet ja tapahtumat videoidaan.

– Mielenkiintoista tässä on se asia, että tähän liitetään myös kilpailu. Lopputuloksena syntyneen sekoituksen juonut voittaa, sanoo Johanna Mäkelä.

Haastaa myös vanhempien rajoja

Smoothie-haasteen rajojen kokeilu on myös ilmiö, jossa romutetaanvanha suomalainen käsitys siitä, että ruualla ei leikitä.

Samalla testataan haasteeseen osallistujien rajoja, että mitä kummallisimpia sekoituksia osallistujat voivatkaan juoda.

Johanna Mäkelä

– Se on nuorten peliä ja leikkiä, jossa tavallaan käydään keskustelua aikuisten maailman kanssa, sanoo ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

– Muutamia vuosikymmeniä sitten olisi helposti ajateltu, että tämän kaltainen lähestymistapa ruokaan ja juomaan on epäkunnioittava. Muistissamme ovat ajat jolloin meillä on ollut niukkuutta ruuasta.

Mäkelän mukaan kuvatut smoothie-haasteet tuottavat uutta suhtautumista ruokaan.

– Se haastaa aikaisemmat käsitykset. Samalla nuoret ymmärtävät sen, että olisi hyvä kokeilla jotakin uutta. Videoita tekevät nuoret, jotka eivät koskaan ole kärsineet ruoan niukkuudesta.

Suosittelemme sinulle