Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkeläkin on seurannut sosiaalisessa mediassa ruokaan ja juomaan liittyviä haasteita. Jo pidemmän aikaa netissä nähtävissä videoissa on kokeillaan kuka sekoittaa erikoisimman yhdistelmän ja vielä juo sen.
– Yleensä niissä tuntuu olevan kyse eräänlaisesta rajojen kokeiluista, että mitä kaikkia ruoka-aineita voi sekoittaa keskenään tehosekoittimessa. Samalla testataan haasteeseen osallistujien rajoja, että mitä kummallisimpia sekoituksia osallistujat voivatkaan juoda. Videon katsoja voi puolestaan jännittää, että pystyisikö itse moiseen.
Smoothie-haasteessa samaan tehosekoittimeen löytävät tiensä lähes kaikki mahdollinen mitä keittiön kaapeista löytyy. Videon nuoret tytöt arpovat keskenään sekoitettavat raaka-aineet ja tapahtumat videoidaan.
– Mielenkiintoista tässä on se asia, että tähän liitetään myös kilpailu. Lopputuloksena syntyneen sekoituksen juonut voittaa, sanoo Johanna Mäkelä.
Haastaa myös vanhempien rajoja
Smoothie-haasteen rajojen kokeilu on myös ilmiö, jossa romutetaanvanha suomalainen käsitys siitä, että ruualla ei leikitä.
Samalla testataan haasteeseen osallistujien rajoja, että mitä kummallisimpia sekoituksia osallistujat voivatkaan juoda.
Johanna Mäkelä
– Se on nuorten peliä ja leikkiä, jossa tavallaan käydään keskustelua aikuisten maailman kanssa, sanoo ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.
– Muutamia vuosikymmeniä sitten olisi helposti ajateltu, että tämän kaltainen lähestymistapa ruokaan ja juomaan on epäkunnioittava. Muistissamme ovat ajat jolloin meillä on ollut niukkuutta ruuasta.
Mäkelän mukaan kuvatut smoothie-haasteet tuottavat uutta suhtautumista ruokaan.
– Se haastaa aikaisemmat käsitykset. Samalla nuoret ymmärtävät sen, että olisi hyvä kokeilla jotakin uutta. Videoita tekevät nuoret, jotka eivät koskaan ole kärsineet ruoan niukkuudesta.