Osittainen auringonpimennys alkaa Suomessa perjantaina hieman kello 11 jälkeen. Pohjoisimmassa Suomessa aurinko peittyy lähes kokonaan, pienimmillään kaakossa auringosta on peitossa noin 81 prosenttia. Oulun Yliopiston tähtitieteen professori Heikki Salo tietää, että monelta näytös menee ohi huomaamatta.
– Silmä sopeutuu aika nopeasti valaistuksen vaihteluihin. Pimennys kestää pari tuntia, täydellisimmillään ilmiö on kello 12.10.
Täydellinen auringonpimennys on selvemmin havaittavissa. Viimeksi sellainen nähtiin Suomessa kesällä 1990.
– Silloin kirkkaus putoaa äkillisesti murto-osaan. Näkyviin tulee auringon ympärillä oleva korona, kertoo Salo.
Täydelliset pimennykset loppuvat vähitellen
Auringonpimennys ei ole ihan jokapäiväinen ilmiö. Yli kaksi tuhatta vuotta siten huomattiin että pimennykset tulevat noin 18 vuoden niin kutsutuissa Saros-jaksoissa.
Täydelliset pimennykset ovat katoamassa, ilmiöstä kannattaa siis nauttia vielä kun voi. Pimennysten katoamiseen menee tosin vielä aikaa.
– Kuu on etääntymässä maasta, puolen miljardin vuoden päästä kuu on liian pieni peittääkseen auringon, naurahtaa Salo.
Auringonpimennystä on aikojen saatossa odotettu, sitä on pelätty ja sillä on ollut suurta tieteellistä merkitystäkin. Ennen satelliittien aikaa pimennyksen aikana oli mahdollista tarkkailla kaukoputkella taivasta auringon lähettyvillä. Suhteellisuusteoriakin todettiin päteväksi ensimmäisen kerran auringonpimennysten yhteydessä, kertoo Salo
– Havaittiin, että aurinko kaarevoittaa painovoimallaan hiukan tähdistä tulevat valonsäteet, kertaa Salo tieteen historiaa.
Pimennys on myös turismia
Kaikkien aikojen seuratuin pimennys nähtiin 1999 Keski-Euroopassa. Ilmiötä seurasi satoja miljoonia ihmisiä. Pimennyksiä bongataan nykyään kuten lintujakin. Färsaarilla Huippuvuorilla nähdään perjantaina täydellinen pimennys. Paikalliset hotellihuoneet onkin varattu täyteen jo vuosia sitten.
Pimennys kiinnostaa tähtitieteilijääkin, joka aikoo seurata ilmiötä.
– Ilman muuta. Sitä ennen askartelen suojalasit tarkoitukseen tehdystä lähes läpinäkymättömästä kalvosta, innostuu professori.