Hyppää sisältöön

Venäläisviranomainen väittää: Valio myönsi maidon antibioottijäämät – Valio kiistää

Valion viestinnästä kerrotaan, että sen edustajia ei ole edes käynyt Venäjän elintarvikevalvojan laboratoriossa.

Valion laktoositonta maitoa venäjänkielisillä teksteillä.
Venäjä ilmoitti aiemmin, että laktoosittomia meijerituotteita voi pakotteista huolimatta tuoda maahan. Käytännössä se ei kuitenkaan ole onnistunut. Kuva: Yle
Päivi Kerola

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi keskiviikkona, että meijeriyhtiö Valio olisi myöntänyt antibioottijäämät laktoosittomassa maidossaan sen jälkeen, kun yhtiön edustajia vieraili venäläisen elintarvikeviranomaisen laboratoriossa.

Tassin uutinen perustui elintarvikkeiden turvallisuutta valvovan Rosselhoznadzorin tiedottajan Julia Trofimovan haastatteluun.

Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen sanoo, että Valion edustajat eivät ole edes käyneet kuvatunlaisella vierailulla. Hän arvelee, että väitteen taustalla voisi olla elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ennen joulua tekemä laboratoriokäynti.

Eviran kolmihenkistä asiantuntijaryhmää johtanut Kyösti Siponen vahvistaa vierailun Rosselhoznadzorin laboratoriossa 5. joulukuuta. Siponen kertoo, että paikalla ei ollut ketään Valiosta. Hänen mukaansa vierailulle lähdettiin, koska venäläiset olivat useaan otteeseen väittäneet löytäneensä suomalaisista maitotuotteista aineita, joita niissä ei olisi pitänyt olla.

– Olimme katsomassa, miten tuotteet analysoidaan. Ei pidä paikkaansa, että olisimme jotain tuollaista myöntäneet.

Rosselhoznadzor väitti viime lokakuussa, että Valion laktoosittomista maitotuotteista olisi löydetty antibioottijäämiä. Valio kertoi tuolloin, että kyseistä antibioottia ei käytetä Suomessa lehmien hoitamiseen, eikä antibioottijäämiä sisältävää maitoa tai juustoa pitäisi muutenkaan mitenkään päästä myyntiin asti.

Marraskuussa venäläisviranomaiset kertoivat löytäneensa laktoosittomasta smetanasta laktoosia. Se puolestaan on Valion mukaan tuotannollisesti mahdotonta.

Venäjä keskeytti meijerituotteiden tuonnin vastapakotteena Euroopan unionin sanktioille elokuun alussa. Myöhemmin Venäjä antoi luvan tuoda laktoosittomia tuotteita, koska Venäjällä ei niitä valmisteta juuri lainkaan.

Suosittelemme sinulle