Hyppää sisältöön

Työvaatesuunnittelusta on muotimaailman glamour kaukana

Muotoilualan Ornamo-palkinnon saa tänä vuonna vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen, joka on suunnitellut ennen kaikkea työvaatteita suomalaisille yrityksille. Voittajan valitsi tänä vuonna kavsuyrittäjyystapatuma Slushin tiimi. Palkinnon arvo on 5 000 euroa.

VR:n työasu. Kuva: Mikko Rasila

 Kirsimari Kärkkäinen on ehkä yksi Suomen näkyvimmistä vaatesuunnittelijoista, sillä hänen työnsä jälki näkyy muun muassa VR:n, Sokos-hotellien, ABC-huoltoasemien ja useiden laivayhtiöiden henkilöstön yllä. Kärkkäinen  on aina tuntenut  vetoa toiminnallisuuteen, pelkästään visuaalisuuteen perustuva vaatesuunnittelu ei tuntunut omalta.

- Minussa asuu pieni insinööri. Tykkään funktionalisuudesta ja perehdyn mieluusti materiaalien eri ominaisuuksiin. Olin aikoinaan outo lintu vaatesuunnittelijoiden keskuudessa, myöntää Kärkkäinen.

Kärkkäinen on työskennellyt työvaatteiden parissa parikymmentä vuotta. Vaikka työvaatesuunnittelusta on muotimaailman glamour kaukana, on työ palkitsevaa.

- Voin jättää käden jäljen, joka vaikuttaa monen ihmisen elämään. Ei ole ihan sama, millaisessa asussa työntekijät tekevät työnsä. Vaikka tosin ennen ajateltiin, ettei sillä nyt niin väliä ole, vaate kuin vaate.

Työvaatteet rakentavat yrityksen brändiä

Nykyään työvaatesuunnittelu elää kukoistuskautta. Yritykset ymmärtävät työvaatteiden merkityksen. Käytännöllisyyden lisäksi työvaatteilla halutaan rakentaa yrityksen brändiä ja visuaalista ilmettä.

Kirsimari Kärkkäinen. Kuva: Krista Keltanen

- Lisäksi asun täytyy korostaa ammatti-identiteettiä. Kaiken lähtökohtana on käyttömukavuus, painottaa Kärkkäinen.

Saadessaan toimeksiannon yritykseltä Kärkkäinen lähtee seuraamaan työn tekoa. Hän seuraa henkilökunnan työskentelytapoja ja asentoja, ja usein jo tässä vaiheessa syntyy orastava ajatus visuaalisuudesta. Tärkeä huomioonotettava seikka on myös työturvallisuus.

- Haasteellisimpia töitäni ovat ehkä olleet raskaan puolen suunnittelutyöt. Esimerkiksi Neste Oilia varten täytyi tarkkaan tutkia eri materiaalien ominaisuuksia ja ottaa samalla huomioon turvallisuusseikat.

Tukea aloitteleville suunnittelijoille

Valmistuttuaan Wetterhofin käsi-ja taideteollisuusoppilaitoksesta 90-luvulla Kärkkäinen suuntautui heti työvaatesuunnittelun pariin. Hän halusi kuitenkin kehittää osaamistaan ja opiskeli muun muassa materiaalitekniikkaa ja yrittäjyyttä Teknillisessä korkeakoulussa.

Ornamo-palkinnon perusteluissa Kärkkäistä kiitetään juuri kokonaisvaltaisesta ajattelusta ja yritystoiminnasta. Viime vuonna Kärkkäinen perusti  kiihdyttämön, joka tarjoaa tukea aloitteleville vaatesuunnittelijoille. Kiihdyttämön suojissa on tällä hetkellä kuusi suunnittelijaa, mutta toimintaa on tarkoitus laajentaa ja kehittää.

- Suunnittelijat toimivat yksinään, ja silloin resurssit ovat usein riittämättömät. Saman katon alla toimintaa on helpompi käynnistää ja saada oma mallisto esiin, sanoo Kärkkäinen.

"Suunnittelijoiden opittava puhumaa liike-elämän kieltä"

Suomessa muotiala ei ole pystynyt nousemaan kansainvälisesti merkittävään asemaan. Taas jälleen kerran naapurimaa Ruotsi on huimasti edellä, sillä Ruotsin muotiviennin arvo on kuusinkertainen verrattuna Suomen lukuihin. Kärkkäinen löytää syyn lähihistoriastamme.

Naispuolisen papin virkapuku. Kuva: Krista Keltanen

- Vaatevientimme suuntautui niin pitkään Venäjän tai silloisen Neuvostoliiton suuntaan. Meidän ei tarvinnut miettiä brändejä tai vientiponnisteluja, kun idänvienti veti. Ruotsi ja Tanskakin pääsivät jo tuolloin edelle viennissä ja brändäämisessa.

Kärkkäisen mukaan kansainväliset markkinat ovat nyt kuitenkin jo käsillä.

- Meillä on paljon lahjakkuutta, sisua ja hyviä tekijöitä. Nyt suunnittelijoiden täytyy vain vielä oppia puhumaan liike-elämän ja sijoittajien kieltä.

Kärkkäinen valittiin tämän vuoden Ornamo-palkinnon saajaksi seitsemän ehdokkaan joukosta. Teollisuustaiteen liitto Ornamo on uudistanut palkintoa myös siten, että voittajan valitsee aina ulkopuolinen valitsija. Tänä vuonna palkinnosaajan valitsi kasvuyrittäjätapahtuman Slushin tiimi, johon kuuluvat Miki Kuusi, Atte Hujanen ja Jenni Kääriäinen.

Ornamo on palkinnut muotoilijoita jo 80-luvulta lähtien.

Suosittelemme sinulle