Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hiekanpoisto alkaa Oulussa harvinaisen aikaisin

Liukkauden estoon tarkoitetun hiekan poisto Oulun kaduilta alkaa tällä viikolla. Maaliskuun aikana monet urakoitsijat ovat laittaneet koneensa siihen kuntoon, että hiekkaa voidaan jo poistaa.

Katupölyä tiellä
Kuva: Yle
Marko Siekkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulussa aloitetaan tällä viikolla liukkauden torjuntaan tarkoitetun hiekan poisto kaduilta. Yleensä hiekan poistoa ei päästä aloittamaan näin aikaisin, ei edes pääkaduilta.

Veden kanssa teitä ei vielä lähdetä harjaamaan vaan tässä vaiheessa käytetään kalsiumkloridia pölyn sitomiseen, jolloin hiekkapölyä leviää ilmaan vähemmän. Oulun kaupungin kunnossapitopäällikkö Kai Mäenpää kertoo, että työ aloitetaan keskustasta.

– Keskustan pääkatuja ja linja-autopysäkkejä ja keskustaan johtavia katuja, sieltä se käynnistyy. Pyöräteitä seurataan vielä, lunta kun on tulossa.

Oulussakin on vielä paikoin talvityöt käynnissä ja polanteita poistetaan vielä, erityisesti kauempana rannikosta ja joesta. Oulun kaupungin kunnossapidossa ilmaa ja ilman laatua seurataan päivittäin, kertoo Kai Mäenpää.

Siellä pölisee paljon muukin kuin pelkkä katu.

Kai Mäenpää

– Kevätaikaan siellä pölisee paljon muukin kuin pelkkä katu. Vaikka me sidomme kalsiumkloridilla pölyn siihen kadun pintaan, niin kevätpölyä tulee muualtakin kuin kaduilta.

Pölyä riittää muualtakin kuin teiltä

Keväisin tiet pölisevät ilman hiekoitustakin. Esimerkiksi autojen nastat irrottavat talven aikana teiden pinnasta pölyä. Teiden puhdistus on koko kevään kestävä operaatio, kunnossapitopäällikkö Kai Mäenpää sanoo.

– Se menee pitkälle toukokuulle, ennen kuin viherkaistoille voi koneiden kanssa mennä harjaamaan. Ne ovat tällä hetkellä vielä lumen ja jään peitossa. Ensin harjataan kovat pinnat, pääkadut, pääpyörätiet ja sitten siirrytään alemmalle verkostolle. Sitten kun koneet eivät enää uppoa viheralueille, niin ollaan kyllä siellä toukokuulla pitkällä. Joskus se menee kesäkuun puolellekin.

Oulussa kaduilta poistettua hiekkaa käytetään uudestaan muun muassa teiden pohjissa ja lumen vastaanottopaikalla alueen tasaamisessa.

Suosittelemme