Hyppää sisältöön

Kirkon Ulkomaanapu: Suomessa värvätään islamistitaistelijoita

Toiminnanjohtaja Antti Pentikäisen mukaan Suomesta on lähtenyt taistelualueille huomattavasti enemmän ihmisiä kuin esimerkiksi Supo on julkisuudessa kertonut.

Antti Pentikäinen
Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kertoo, miten Kirkon Ulkomaanapu aikoo uusien mallien avulla taistella väkivaltaista radikalisoitumista vastaan.
Jaakko Mannermaa

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen pitää todennäköisenä, että ääri-islamistit värväävät aktiivisesti taistelijoita myös Suomessa. Hänen saamiensa tietojen perusteella viranomaiset ovat arvioineet lähtijöiden määrän alakanttiin.

Supo kertoi helmikuussa, että taistelualueille Syyriaan ja Irakiin olisi lähtenyt Suomesta yli 60 henkilöä. Muslimiyhteisöjen kanssa jatkuvasti tekemisissä olevan Pentikäisen mukaan todellinen luku voi olla lähes kaksinkertainen.

– Meille sanotaan, että määrä on [kuuttakymmentä] isompi. Kenties yli sata on Suomesta lähtenyt. Ilmiö on meilläkin vakava, Pentikäinen arvioi Ylen aamu-tv:ssä perjantaina.

Hänen mukaansa on todennäköistä, että Suomessa on ihmisiä, jotka värväävät taistelijoita konfliktialueille.

– Minulla ei ole siitä suoraa tietoa, mutta on vaikea uskoa, että olisi vain sattumaa, että näinkin iso määrä lähtee. Pidän todennäköisenä, että täällä on ihmisiä, jotka konkreettisesti rekrytoivat ja auttavat ihmisiä eteenpäin.

"Kaikki toivoivat enemmän yhteistyötä"

Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut vuoden mittaisen kampanjan, jonka tarkoituksena on ehkäistä väkivaltaista radikalisaatiota sekä Suomessa että konfliktialueilla.

Kirkon Ulkomaanavun mukaan on puututtava radikalisoitumisen taustalla vaikuttaviin syihin. Näitä ovat kehitysyhteistyöjärjestön mielestä nuorten kouluttamattomuus, toimeentulomahdollisuuksien vähyys sekä syrjinnän ja ulkopuolisuuden kokemukset.

Taustasyihin puuttumisen lisäksi järjestö pitää tärkeänä tiivistä yhteistyötä uskonnollisten yhteisöjen kanssa. Kirkon Ulkomaanapu haluaa lisätä nuorten tietoa ääriliikkeiden harjoittamasta väkivallasta ja uskonnollisten perusteiden ohuudesta.

Viime viikolla Kirkon Ulkomaanavun työntekijät kiersivät kaikki pääkaupunkiseudun moskeijat. Imaameilta ja muilta työntekijöiltä saatu palaute oli Pentikäisen mukaan rohkaisevaa.

– Kaikki toivoivat enemmän yhteistyötä. Viranomainen on tervetullut moskeijoihin, ja moskeijoissa on huolestuttu ilmiöistä, jotka johtavat nuorten lähtemiseen.

Pentikäinen kertoo tietävänsä moni nuoria, jotka on erotettu moskeijasta, koska he ovat puhuneet väkivallan puolesta. Erottaminen on ollut seurausta siitä, että moskeijoissa pelätään leimautumista, sanoo Pentikäinen.

– Pitäisi päästä siihen, että heitä ei erotettaisi, vaan heidän kanssaan keskusteltaisiin enemmän.

Suosittelemme sinulle