Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

SDP:llä ja kokoomuksella tiukka kisa kakkossijasta – epävarmoja äänestäjiä paljon

Puolueiden kannattaa nyt terävöittää sanomaansa epävarmojen sielujen houkuttelemiseksi. Yle Uutisten uusin kannatuskysely paljastaa epävarmojen äänestäjien määrän olevan poikkeuksellisen korkea.

Puoluekannatus 20.3.2015.
Kuva: Yle Uutiset / Taloustutkimus
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaalien lähestyessä epävarmojen äänestäjien osuus näyttää kasvaneen entisestään, käy ilmi Yle Uutisten maaliskuun kyselystä.

Puoluekantansa kertoi enää 56,5 prosenttia kyselyyn vastanneista. Vielä helmikuussa puolueensa ilmaisi 57,4 prosenttia. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen sanoo epävarmojen äänestäjien todennäköisesti ratkaisevan vaalit.

– Miten he käyttäytyvät ja minkä puolueen taakse he menevät. Työväestössä heitä on erittäin paljon, jaossa on lähes 350 000 ääntä. Voisi siis olettaa, että merkittävimmät mahdolliset voittajat voisivat olla SDP ja perussuomalaiset.

Keskusta on edelleen mittauksen kärjessä. Puolueen kannatuksen lasku näyttää kuitenkin pysähtyneen.

Tällä hetkellä 24,9 prosenttia suomalaisista äänestäisi keskustaa. Kannatus on pysynyt samana kuin Yle Uutisten helmikuun mittauksessa. Keskustan suosio kävi korkeimmillaan joulukuussa 26,8 prosentissa.

Sen sijaan muiden suurten puolueiden kannatus on laskusuunnassa.

Eniten äänestäjiä on sulanut perussuomalaisten takaa, 0, 8 prosenttiyksikköä. Myös SDP:n ja kokoomuksen suosio on vaalien kynnyksellä laskussa.

SDP:llä ja kokoomuksella kova kisa

Vaalien kakkossijasta, ja mahdollisesta hallituspaikasta käydään tiukkaakin tiukempaa kamppailua SDP:n ja kokoomuksen kesken.

Suurimpien puolueiden pitkän aikavälin kannatuskehitys.
Näin keskustan, SDP:n, kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus on kehittynyt viime kesäkuusta. Kuva: Yle Uutiset / Taloustutkimus

Tällä hetkellä sosiaalidemokraatit keräisivät 16,2 prosenttia äänistä. Kokoomus hengittää niskaan 16,1 prosentin kannatuksella.

Helmikuun hyppäyksen jälkeen perussuomalaisten suosio on laskenut takaisin tammikuun lukuihin.

Perussuomalaisia äänestäisi nyt 14,6 prosenttia kansalaisista. Vielä vuosi sitten keväällä puolueen suosio liikkui 19 prosentin tuntumassa.

Suurempien puolueiden kannatusmuutosten tasaantuminen yllätti tutkimusjohtaja Pajusen.

– Jos jotain trendejä on lähtenyt liikkeelle, niin ne ovat aiemmin voimistuneet. Nyt tapahtui tasaantuminen eli siinä mielessä tämä on erittäin mielenkiintoista. Tämä on niin tiukka tilanne. Kolme puoluetta on käytännössä samoissa, että mitä tahansa voi tapahtua.

Vihreät, RKP ja KD lisänneet kannatusta

Vihreiden kannatus on hienoisessa kasvussa, ja vasemmistoliittokin ohitettiin. Tällä hetkellä vihreät keräisivät 8,9 prosentin äänisaaliin.

Vasemmistoliiton suosio taas on laskenut 0,3 prosenttiyksikköä helmikuusta. Puolueelle antaisi äänensä nyt 8,5 prosenttia kansalaisista. Molempien puolueiden kannatus on pääosin ollut nousujohteinen vuoden alkukuukausina.

Yle Uutisten maaliskuun kysely kertoo iloisia uutisia pienpuolueille vaalien alla.

Sekä RKP:n että kristillisdemokraattien suosio on nousussa. Jos vaalit pidettäisiin nyt, RKP:tä äänestäisi 4,5 prosenttia suomalaisista, kristillisiä 3,9 prosenttia.

RKP:n kannatus näyttää plussaa 0,6, KD:n 0,5 prosenttiyksikköä helmikuuhun verrattuna.

Myös muiden pienpuolueiden suosio on kasvanut 0,6 prosenttiyksiköllä. On kuitenkin muistettava, että pienpuolueiden kannatuksen muutokset menevät kyselyn virhemarginaalin sisään.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3 436 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 56,5 prosenttia. Haastattelut tehtiin 25.2–19.3. Kyselyn virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

KORJ 12:20 Kyseessä ei ole viimeisin Yle Uutisten kannatuskysely ennen vaaleja vaan uusin.

Suosittelemme