Hyppää sisältöön

Teinityttö makasi tunnin tajuttomana kadulla – kukaan ei auttanut

Yläkouluikäinen tyttö ehti maata jalkakäytävällä Lahdessa jopa tunnin ennen kuin ohikulkija soitti hätäkeskukseen. Äiti Katja Tuomala on varma, että moni muukin näki tytön hädän, mutta ei auttanut. Miksi ihmiset eivät välitä? hän kysyy.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Hollolalainen Katja Tuomala on huolissaan ihmisten välinpitämättömyydestä. Hänen yläkouluikäinen tyttärensä oli tuupertunut torstaina maahan, jossa tyttö makasi äidin mukaan noin tunnin, ennen kuin kukaan hälytti apua.

Tyttö oli lähtenyt koulupäivän jälkeen kävelemään koululta kohti treenejään läheiselle urheiluhallille. Tuomalan mukaan tytär kulkee koulusta harkkoihin kiireellä, sillä harrastus on hänelle tärkeä.

– Harrastus on tytölle tärkeintä maailmassa.

Vain muutaman sadan metrin päässä koulusta tyttö oli kuitenkin pökertynyt jalkakäytävälle. Paikka sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, ja kevyenliikenteen väylällä on yleensä iltapäiväruuhkan aikaan runsaasti kulkijoita.

– Tyttäreni makasi lähes tunnin tajuttomana. Varmasti sinä aikana ihmisiä on kävellyt tai pyöräillyt ohi. Ovatko ihmiset niin kiireisiä ja välinpitämättömiä vai miksi on kestänyt noin kauan soittaa ambulanssi? Tuomala ihmettelee.

"On pelottavaa, etteivät ihmiset välitä"

Nuoren onneksi paikalle sattui lopulta koiranulkoiluttaja, joka soitti hätäkeskukseen. Ambulanssi tuli paikalle muutamassa minuutissa ja vei tytön sairaalaan.

Ensihoitajat ilmoittivat tytön äidille tapahtuneesta.

Hänellä on kaulassaan epilepsiakoru, josta kuka tahansa ohikulkija olisi voinut asian todeta, jos vain olisi viitsinyt.

Katja Tuomala

– Tajuttomuuden syytä ei vielä varmuudella tiedä, mutta tyttöä on jo aiemmin tutkittu epilepsian vuoksi. Se voi aiheuttaa kohtauksia. Hänellä on kaulassaan epilepsiakoru, josta kuka tahansa ohikulkija olisi voinut asian todeta, jos vain olisi viitsinyt.

Kerta ei ollut ensimmäinen, kun äiti sai olla huolissaan jälkikasvustaan. Talvella tyttö menetti tajuntansa kävellessään hiljaisen autotien reunaa maalla – mutta silloin ihmiset pysähtyivät nopeasti auttamaan.

– Viimeisimmällä kerralla olisi voinut käydä huonosti, jos olisi ollut kova pakkanen kuten talvella. On hirveän huolestuttavaa ja pelottavaa, että kaupungissa ihmiset eivät välitä lähimmäisestään, Tuomala sanoo ja jatkaa:

– Eivät kaikki tuupertuneet ihmiset ole päihteissä. Ja vaikka olisivatkin, siitä huolimatta jokaisen velvollisuus on käydä tökkäämässä ja kysymässä, onko kaikki kunnossa.

Yhdellä puhelulla voi pelastaa ihmisen hengen

Poliisi muistuttaa, että jokaisella on lain mukaan velvollisuus auttaa hädässä olevaa. Vanhempi rikoskonstaapeli Tero Rönkkö Hämeen poliisilaitokselta sanoo, että silti harmillisen moni sulkee silmänsä vieraan ihmisen avuntarpeelta.

– Suurin osa kävelee ohi eikä välitä. Jos joku vain makaa maassa, siihen liittyy yleensä jonkinlainen hätä.

Jos joku vain makaa maassa, siihen liittyy yleensä jonkinlainen hätä.

Tero Rönkkö

Rönkön mukaan vaikeinta tuntuu olevan nimenomaan se, että ohikulkija menisi maahan lyyhistyneen luo ja kysyisi, tarvitseeko tämä apua.

Moni soittaa hätäkeskukseen vasta kotoaan ja kertoo tilanteesta viiveellä.

– Aina pitäisi kysyä, onko ihmisellä hätä ja mitä on tapahtunut. Jos maassa makaava alkaa ärhennellä, sitten voi poistua paikalta ja soittaa hätäkeskukseen. Viranomaiset hoitavat asian.

– Pienellä soitolla voi pelastaa jonkun hengen, Rönkkö lisää.

Äiti: Kiitos sinulle, joka autoit lastani

Katja Tuomalan tyttären ensimmäisen huolenaihe sairaalassa oli, milloin hän pääsee takaisin kouluun ja harrastuksensa pariin. Kaatumisesta tulleen aivotärähdyksen vuoksi arki kulkee kuitenkin hetken tavallista tavallista kevyemmin.

Maassa makaava voi olla kenen tahansa läheinen tai sinä itse. Ei vie montaa minuuttia kysyä, tarvitseeko toinen apua.

Katja Tuomala

Tuomala toivoo, että jokainen katsoisi peiliin. Hän on itsekin hälyttänyt apua sitä tarvitsevalle monta kertaa.

– Maassa makaava voi olla kenen tahansa läheinen tai sinä itse. Ei vie montaa minuuttia kysyä, tarvitseeko toinen apua.

Hän haluaa myös välittää kiitoksensa tyttärensä hädän huomanneelle koiranulkoiluttajalle.

– Miljoonat kiitokset, että hänellä oli aikaa pysähtyä ja auttaa, toimia kuten jokaisen pitäisi.

Suosittelemme sinulle