Hyppää sisältöön

Verovilpeistä käräytetään nyt ennätystahtia – taustalla uusi sähköinen palvelu

Verohallinnolle sataa nyt ennätystahtiin vihjeitä verovilpeistä. Verohallinto avasi verovilppivihjeitä varten verkkolomakkeen tammikuun lopulla. Nyt jo lähes 80 prosenttia vihjeistä annetaan sähköisesti.

Vero- ja skatt-tekstit logosymbolin kanssa valkoisella seinällä. Tekstit ovat hieman irti seinästä, jolloin niiden alle muodostuu pienoinen varjo.
Kuva: Yle
Lore Korpelainen

Verohallinnon saamien verovilppivihjeiden määrä on lähtenyt hurjaan nousuun sen jälkeen, kun Verohallinto avasi vihjeitä varten lomakkeen verkkoon tammikuun lopulla.

Verohallinto on saanut tänä vuonna yli 2 200 vihjettä, kun niitä koko viime vuoden aikana annettiin noin 3 500. Lähes 80 prosenttia vihjeistä on annettu sähköisesti nettilomakkeella. Tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen arvelee, että viime vuoden vihjemäärä ylittynee jo toukokuussa.

– Kuluvan vuoden vihjemäärä kaksinkertaistunee viime vuoteen verrattuna.

Palkkatulojen salaamisesta paljon vihjeitä

Verkon etuja on helppous ja vaivattomuus.

– Se on nykypäivää ja paljon helpompi vaihtoehto kuin käynti, kirje tai soitto. Verkon kautta saamistamme vilppivihjeistä lähes 40 prosenttia tulee virka-ajan ulkopuolella iltaisin tai viikonloppuisin.

Suurin osa vihjeistä koskee tarkastuspäällikkö Heimo Säkkisen mukaan palkka- tai vuokratulojen salaamista.

– Paljon vihjeitä tulee myös kuitinantopakon laiminlyönnistä ja siitä, että yritykset eivät tulouta myyntiä.

Vihjeistä lähes 40 prosenttia tulee virka-ajan ulkopuolella iltaisin tai viikonloppuisin.

Tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen

Osa vihjeistä tehty tunnekuohussa

Vajaa puolet verovilppivihjeistä on tänä vuonna johtanut jatkoselvityksiin. Perinteiseen verotarkastukseen päätyy yleensä 10-15 prosenttia ja kuitinantovelvollisuuden selvityksiin viisi prosenttia vihjeistä. 

– Vertaamme vihjeen tietoja Verohallinnon tietoihin. Jos vihjeessä kerrotaan, että yrityksellä on työvoimaa, mutta meidän tietojen mukaan se ei maksa palkkoja, lähdemme selvittämään ristiriitaa.

Säkkisen mukaan suurin osa vihjeistä on asiallisia ja koskee yksinomaan verotusta.

– Joistakin kyllä näkee, että ne on tehty tunnekuohussa. Niissä usein liioitellaan epäillyn vilpin taloudellista merkitystä.

Suosittelemme sinulle