Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Oulun taidemuseo löysi ensimmäiset Essi Renvallin yksityisteokset

Oulun taidemuseo haluaa taitelijasta näyttelyn ja näyttelyjulkaisun. Erityisesti pohjoissuomalaisten kätköt halutaan julki.

Anne-Marie le Guyadier, 1959 (pronssiveistos, polykromi) Oulun taidemuseon kokoelma. Kuva Anu Mykkänen
Kuva: Oulun taidemuseo/Anu Mykkänen
Ensio Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun taidemuseo on löytänyt ensimmäiset etsintäkuuluttamansa kuvanveistäjä Essi Renvallin teokset. Toinen yhteydenotto on tullut Pohjois-Pohjanmaalta ja toinen Etelä-Savosta.

Taidemuseo on etsintäkuuluttanut taiteilijan teoksia tulevaa näyttelyä varten. Näyttely on tarkoitus avata kesäkuussa 2016. Museo haluaa lainata yksityisiltä ja yrityksiltä taiteilijan teoksia näyttelyä varten.

– Viimeisin laaja Renvallin näyttely oli esillä vuonna 1972. Nyt on aika uuden näyttelyn, sanoo Oulun taidemuseon amanuenssi Tarja Kekäläinen.

– Tiedämme, että Renvall teki paljon töitä myös Oulun seudulla. Yksityishenkilöt ovat tilanneet häneltä aikoinaan muun muassa muotokuvia. Haudoiltakin löytyy hänen reliefejään ja veistoksia, Kekäläinen toteaa.

Valmistelu alkaa ensi kesänä

Oulun taidemuseo vastaanottaa Renvallista kaiken mahdollisen saatavilla olevan tiedon. Museon aloittaa näyttelyjulkaisun valmistelun ensi kesänä.

– Materiaalin käsittelyyn kuluu aikaa, muun muassa konservointiin. Sen vuoksi haluamme, että saisimme materiaalia käyttöömme mahdollisimman paljon ja hyvissä ajoin, Kekäläinen sanoo.

Kekäläisen erityisenä toiveena on, että Oulun taidemuseoon löytyisi Essi Renvallin pohjoissuomalaisia teoksia.

Oulussa lapsuusvuodet

Vuonna 1911 syntynyt Essi Renvall muutti Oulusta Helsinkiin noin kymmenvuotiaana. Helsingissä Renvall opiskeli Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1930-luvun alussa.

Renvall tunnetaan erityisesti lapsi- ja kirjailijamuotokuvistaan.

Renvall teki muun muassa useita veistoksia julkisille paikoille. Esimerkiksi Kala ja poika –suihkukaivoveistos löytyy Elannon puistikosta Helsingistä, Heinolassa seisoo hänen Uuno Kailaan patsas ja Kotkassa Kotkan pojat teos.

Oulussa Essi Renvallin Kristuksen toinen tuleminen –alttariveistos löytyy Karjasillan kirkosta. Oulun Diakonissalaitoksen julisivussa on Renvallin tekemä Vapauden henki – reliefi.

Essi Renvall kuoli vuonna 1979.

Suosittelemme