Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Suomesta 50 sotilasta Irakiin – kouluttavat kurdeja taistelemaan Isisiä vastaan

Suomalaissotilaat lähtevät kouluttamaan Peshmerga-joukkoja Pohjois-Irakin Erbiliin. Suomen toiveissa on, että myös Ruotsi osallistuu samaan operaatioon.

Kristian Svensson
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti perjantaina, että Suomi lähettää Irakiin enintään 50 sotilasta koulutustehtäviin. Asiaa on valmisteltu talven aikana Ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Sotilaat palvelevat kohdemaassa enintään vuoden.

– Ensimmäiset sotilaat lähtevät Irakiin näillä näkymin huhtikuussa ja koko joukon pitäisi saapua Erbiliin alkukesän aikana. Joistakin yksityiskohdista on vielä sovittava kahdenvälisissä neuvotteluissa Irakin viranomaisten kanssa, Ulkoministeriön poliittisen osaston apulaisosastopäällikkö Timo Kantola sanoo.

Suomalaiset eivät osallistu Irakissa taistelutehtäviin. Käytännössä suomalaiset kouluttavat Irakin kurdien peshmerga-joukkoja taistelemaan Isis-järjestöä vastaan. Peshmerga-joukot ovat viime kuukausina taistelleet useiden kaupunkien hallinnasta Pohjois-Irakissa.

– Tehtävä muistuttaa luonteeltaan Malin ja Afganistanin koulutusoperaatioita, Kantola kuvailee.

Suomi toivoo yhteistyötä Ruotsin kanssa

Myös Ruotsi on valmistellut sotilasjoukon lähettämistä Irakiin. Timo Kantolan mukaan Ruotsi ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä sotilaiden lähettämisestä.

– Toivomme, että Ruotsi osallistuu tähän samaan operaatioon, mutta käsityksemme mukaan asian käsittely on vielä kesken.

Suomalaissotilaat ovat joka tapauksessa osa isompaa kansainvälistä osastoa. Operaatiota johtaa Saksa.

Suosittelemme