Hyppää sisältöön

Kansainvälinen tutkimus: Suomalaiset ovat tyytyväisimpiä

Suomalaiset sijoittuivat ruotsalaisten ja tanskalaisten kanssa ykkössijalle, kun EU-maissa vertailtiin ihmisten tyytyväisyyttä omaan elämään. Kaikkein eniten EU-kansalaisten hyvinvointia lisäsi hyväksi koettu terveys.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Elisa Kallunki

Euroopan Unionin tyytyväisimmät ihmiset asuvat Pohjoismaissa. Suomalaisten kanssa kärkijoukkoon kuuluvat ruotsalaiset ja tanskalaiset.

Euroopan unionin tilastoviraston Eurostatin tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) arvioitiin tyytyväisyyttä omaan elämään asteikolla 0–10. Keskimäärin EU-maissa annettiin vuonna 2013 arvosanaksi 7,1. Suomalaisten, ruotsalaisten ja tanskalaisten arvosanat olivat keskimäärin 8,0.

Surkeimmiksi itsensä tuntevia ihmisiä löytyi tutkimuksessa Bulgariasta, jossa tyytyväisyydelle annettiin arvosanaksi vain 4,8. Häntäpäässä olivat myös kreikkalaiset, kyproslaiset, unkarilaiset ja portugalilaiset.

Kaikkein eniten hyvinvointia lisäsi hyväksi koettu terveys. Myös hyvä taloudellinen tilanne sekä sosiaaliset suhteet olivat tärkeitä hyvinvoinnin lisääjiä.

Eurostatin tutkimuksessa nuoret olivat elämäänsä tyytyväisempiä kuin vanhemmat ikäpolvet. Pienenä poikkeuksena tästä olivat 65–74 -vuotiaat, jotka näkivät elämänsä nuorempiaan valoisampana. Tutkimuksen mukaan syynä lienee se, että tässä iässä on hiljattain jääty eläkkeelle.

Sukupuolten välillä eroa ei juurikaan ollut. EU-maiden miehet olivat vain hitusen naisia tyytyväisempiä.

Suosittelemme sinulle