Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sisustussuunnittelija Tomi Kouvola: Leikittele kodissasi aikakausilla

Yksilöllinen koti syntyy eri aikakausien tavaroista, mutta turhasta roinasta pitää päästä eroon. Näin sanoo televisiosta tuttu sisustussuunnittelija Tomi Kouvola, joka luennoi uuden ja vanhan tavaran yhdistämisestä Turussa Messukeskuksessa.

Askeettisessakin kodissa voi luoda tunnelmaa uutta ja vanhaa yhdistämällä
Askeettisessakin kodissa voi luoda tunnelmaa uutta ja vanhaa yhdistämällä Kuva: Joona Haarala / Yle
Joona Haarala
Avaa Yle-sovelluksessa

Monen suomalaisen kodin sisustus on syntynyt ajan kanssa itsekseen. Tavaroita on hankittu milloin mihinkin tarpeeseen.

Kodin tyylikkyys on makuasia. Tämän takia television sisustusohjelmista tuttu sisustussuunnittelija Tomi Kouvola haluaa antaa synninpäästön niille, jotka eivät ole järjestelmällisesti suunnitelleet oman kotinsa sisustusta. Sen sijaan turhasta roinasta kannattaisi päästä eroon.

– Jos on paljon tavaraa, niin huoneen pitää toimia. Jos on olohuone kysymyksessä, niin siellä pitää pystyä oleilemaan ja elämään ja vaikkapa katsoa televisiota. Huone ei saa olla liian täynnä.

Kodista pitää tehdä sellainen, jossa itse viihtyy

Tomi Kouvola

Mutta mikä tekee antiikista antiikin ja mikä on mautonta kitshiä? Kouvola sanoo, että tällaisia kysymyksiä ei saa omassa kodissa ajatella.

– Jos itse pidät jostain tavarasta, niin se ei ole kitshiä sinulle. Kodista pitää tehdä sellainen, jossa itse viihtyy. Ei saa miettiä, mitä ystävät tai vieraat ajattelevat, Kouvola korostaa.

Katalogista etsitty sisustuskokonaisuus ei ole yksilöllistä

Yksilöllinen koti ei synny pelkästään sisustuslehtiä lukemalla. Silloinhan koti on jonkun muun tekemä ja oma eletty elämä ei näy.

Tomi Kouvolan mielestä nykyään ei onneksi näe puhdaslinjaisia koteja, jossa kaikki huonekalut ovat esimerkiksi Alvar Aallon suunnittelemia. Ajaton koti syntyy eri aikakausien kerroksista.

– Mielestäni kauniissa kodissa näkyy kerroksia ja tarinoita. Siellä näkyy sellaisia asioita, jotka on peritty tai kenties löydetty vaikkapa antiikkimessuilta. Siellä kannattaa olla myös uusia asioita, joita on ostettu harkiten. Siten syntyy persoonallinen asunto.

Yksikin vanha esine voi luoda kerroksellisuutta kotiin

Moderniin kotiin on Kouvolan mielestä yllättävän helppo luoda antiikkista tai kerroksellista tunnelmaa: riittää, kun edes yksi huonekalu on riittävän keskeisellä paikalla rikkomassa modernia miljöötä.

– Jos pitää modernista skandinaavisesta tyylistä ja jos sinne laitetaan näyttävä kristallikruunu tai aito itämainen matto tai oikein iso öljyvärimaalaus, niin koko tunnelma muuttuu heti erinäköiseksi.

Suosittelemme