Hyppää sisältöön

Paperipinot siirtyvät historiaan Heinolassa

Heinolan kaupunginhallitus kokeilee paperittomia kokouksia, joissa asiakirjat luetaan tableteilta. Muutos ei suju kuitenkaan kitkatta.

Työntekijä selaa paperipinoa.
Kuva: Tiina Jutila / Yle
Raisa Autio

Heinola koettaa vähentää paperin tuhlausta kokouksissa. Kaupunginhallituksen jäsenet ovat saaneet vuoden alussa käyttöönsa tabletit, joilta kokousasiakirjoja luetaan.

Esimerkiksi kokouspapereiden liitteiden kanssa on kuitenkin ollut vielä ongelmia, joten täydelliseen paperittomuuteen ei heti päästä.

Kun paperittomat kokoukset saadaan toimimaan kaupunginhallituksessa, aiotaan paperit hylätä muuallakin.

– Jotkut luottamusmiehistä ovat yhä sellaisia, etteivät he käytä juuri edes sähköpostia, joten tämän läpivienti on hankalaa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Raili Hildén.

Kokouspaperien jättämistä historiaan on ajettu valtuustoaloitteella jo vuonna 2012. Aloitteen mukaan Heinola ei saisi jäädä jälkeen, kun kunnat siirtyvät yhä enemmän paperittomiin kokouskäytäntöihin.

Tietoyhteiskunta-asiain päällikkö Heikki Lunnas Kuntaliitosta arvioi, että paperittomuuteen siirtymistä jarruttavat kunnissa vastahakoiset luottamushenkilöt ja toimimattomat järjestelmät.

Hänen mielestään kunnissa on yleisesti ottaen halua siirtyä yhä enemmän sähköisiin toimintoihin jo säästösyistä. Lisäksi kun asiakirjat ovat sähköisessä muodossa, taustatietoja ja materiaaleja saadaan esille paljon laajemmin.

– Puhutaan merkittävistä säästöistä, vaikka hallinnon osuus kunnan menoista ei olekaan suuri, sanoo Lunnas.

Suosittelemme sinulle