Hyppää sisältöön

"Vihamielinen suhtautuminen saamelaisia kohtaan ihmetyttää"

Hiljattain takaisin Saamenmaalle muuttaneen Elli-Maarit Helanderin mielestä asenteet saamelaisia kohtaan ovat koventuneet viime aikoina, kun saamelaislakihankkeet ovat olleet esillä julkisuudessa. Hän ihmettelee miksi jotkut saamelaisten kanssa lähekkäin samalla alueella asuvat suomalaiset suhtautuvat niin vihamielisesti saamelaisiin.

Elli-Maarit Helander vihapuhe vaššiságat interneahtta netti
Kuva: Yle Sápmi
Pirita Näkkäläjärvi,
Anne Aikio

Inarilainen käsityöläinen Elli-Maarit Helander on pistänyt merkille, että nettikinastelu saamelaisasioista on lisääntynyt ja koventunut viime aikoina, kun saamelaislakihankkeet ovat olleet eduskunnan käsittelyssa.

Helander muutti hiljattain takaisin Saamenmaalle.

Hän on hieman kyllästynyt siihen, miten saamelaisasioista keskustellaan netissä ja sosiaalisessa mediassa.

– Olen ollut hyvin pettynyt siihen, että jotkut meidän kanssamme lähekkäin samalla alueella asuvat suomalaiset suhtautuvat niin vihamielisesti meihin saamelaisiin. Minä en tiedä ovatko he kateellisia, pelkäävätkö he vai mitä. Tämä suorastaan suututtaa minua, sanoo Elli-Maarit Helander tietokoneensä äärellä.

Hän luuli haukkumisen jääneen jo historiaan

Elli-Maarit Helander kertoo asuneensa aikaisemmin Keski-Suomessa. Palattuaan Saamenmaalle hän on huomannut, että asenteet muun muassa saamelaisia kohtaan ovat koventuneet.

– Minä olen ollut myös kauan hiljaa, koska en ole pitkään aikaan ollut Saamenmaalla enkä olet tiennyt, että täällä on niin paljon saamelaisvastaisuutta. Olen puhelias ja utelias. Aina minä päätän, että en mene enää lukemaan mitään kirjoituksia netissä tai sosiaalisessa mediassa, mutta sitten käyn kuitenkin lähes päivittäin katsomassa niitä. En malta olla lukematta. Minä kirjoitan vastauksiakin kirjoituksiin, jos minun mielestäni tuntuu, että niissä mennään liian pitkälle ja kun ihmisiä haukutaan nimellä, Helander kertoo. 

Elli-Maarit Helander on huolissaan siitä, että nykyään tuntuu olevan hyväksyttävää kirjoittaa melkein mitä vaan nettiin.

– Ihmiset sanovat toisistaan mitä haluavat eikä siinä tunnu olevan mitään rajoja. Minäkin olen kauan elänyt, mutta en ole kokenut tällaista aikaisemmin.

Helander sanoo luulleensa, että rasististen juttujen aika oli jo ohi.

– Vaikka minun lapsuudessani saamelaisia haukuttiin kovasti, niin olin jo melkein unohtanut ne ajat. Mutta nyt, erityisesti viimeisten viikkojen aikana, ne ajat tuntuvat tulleen takaisin.

– Minulle tulee raskaita muistoja lapsuudesta mieleen, kun aina me jouduimme puolustamaan itseämme. Me saamelaiset emme koskaan olleet suomalaisten silmissä heidän kanssaan tasa-arvoisia ihmisiä, muistelee Helander.

"Yhä useampien täytyy uskaltaa kirjoittaa"

Elli-Maarit Helander näkee, että saamelaisten mielipiteet eivät juuri näy nettimaailmassa. Hän arvelee, että omista asioista ääntä pitäminen ei kuulu saamelaiseen kulttuuriin. 

– Minä uskon, että vanhemmat saamelaisia ovat sellaisia, että he kyllä ajattelevat jotain, mutta eivät sano sitä ääneen.

Itse hän on kuitenkin päättänyt, että ei aio enää olla hiljaa.

– Me olemme sen verran nuorempia, että me uskallamme sanoa ja minä ainakin uskallan. Mun puhun, kun minulla on asiaa. Siinähän suuttuvat, sanoo Helander, jonka mielestä saamelaisten täytyy vaan jatkaa omien näkemystensä puolustamista netissä.

– Ei saa antaa periksi. Vielä useampien pitäisi uskaltaa puhua ja kirjoittaa. Meidän pitää myös olla positiivisempia, sanoo Elli-Maarit Helander.

Suosittelemme sinulle