Hyppää sisältöön

Professori arvioi personal trainerin ruokalistan: "Outoa ettei näitä kyseenalaisteta enempää"

Personal trainer Tomi Kokko ui vastavirtaan yleisten ravintosuositusten kanssa. Hänen mielestään ravintopyramidin voisi kääntää ylösalaisin ja kevytmargariinit joutaisivat suksivoiteeksi. Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professori Mikael Fogelholm on huolissaan siitä, ettei personal trainereihin suhtauduta tarpeeksi kriittisesti. Yleensä heidän opeissaan ei ole mitään tiedepohjaa. Ruoan maailmassa vastakkain ovat tiede ja oma kokemus.

Tomi Kokko ja Sami Hedberg aamutreeneissä.
Tomi Kokko ja Sami Hedberg aamutreeneissä. Kuva: Neil Nand
Ilkka Loikkanen,
Teemo Tebest

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tomi Kokko on toiminut personal trainerina kahdeksan vuotta. Hän on kokeillut erilaisia ruokavalioita itselleen ja asiakkailleen. Vuosien kokeilun ja kovan työn ansiosta on tuloksia alkanut syntyä. Se on tarkoittanut myös sitä, että osa vanhoista uskomuksista on pitänyt nakata jorpakkoon. Puolen vuoden aikana hänen ravinto- ja kuntoiluohjeillaan on laihdutettu yhteensä yli 1 000 kiloa.

– Terveyteni ei ole ikinä ollut parempi, energiatasoni pysyvät korkealla aamusta iltaan, treenit luistavat ja unenkin tarve on vähentynyt ruokavalion myötä, Kokko kertoo.

Mikael Fogelholmin mielestä koulutus, jonka personal trainer ravitsemusasioihin saa, on aivan liian lyhyt ja sisältää todennäköisesti liikaa väärää tietoa, jotta PT edes pystyisi ymmärtämään, mitä hän ei ymmärrä.

– Tämän huuhaan levittäminen jossain henkilökohtaisessa blogissa tai FB-sivulla on vähemmän pulmallista, mutta nyt tässä joku ansaitsee elantoaan.

Kokko luottaa omiin ja asiakkaidensa kokemuksiin.

– Olen kosketuksissa tuhansiin ihmisiin ruohonjuuritasolla ja näen omin silmin, miten ruokavaliomuutokset vaikuttavat positiivisesti tai negatiivisesti ihmisten elämään. Tärkeintä on herättää ihmisten mielenkiinto ruoka-asioihin ja saada heidät kokeilemaan uusia asioita. Sitä kautta löytyy sellainen ruokavalio, joka itselleen parhaiten sopii.

Fogelholm pitää Kokon ohjeita puhtaasti harrastajaravitsemusneuvontana – ainakin ravitsemustieteen näkökulmasta.

– Usein annettavilla neuvoilla ei ole mitään tiedepohjaa. Minusta on outoa, ettei näitä kyseenalaisteta enempää. Jos minulla olisi lainopillinen ongelma, en kerta kaikkiaan voisi luottaa henkilöön, joka on käynyt viikon kurssin ja selaillut netistä lakitekstejä parin viikon ajan. Suhtaudumme kriittisesti siis valejuristeihin, valelääkäreihin jne., mutta emme valeravitsemusasiantuntijoihin. Miksi?

Kokko myöntää, ettei hänellä ole vastaavaa osaamista ravintotieteen suhteen, mitä professorilla. Sitäkin tärkeämpänä hän kuitenkin pitää ihmisten motivointia ja aktivointia.

– Olen varma, että koulutuksen puutteesta huolimatta, minä sekä muut intohimoiset personal trainerit, pystymme inspiroimaan ihmisiä sohvalta ylös kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia, huomattavasti tehokkaammin kuin professorin tutkimukset.

Ruokaostoksilla – video

Kävin Kokon kanssa selvittämässä, löytyykö Tammiston Citymarketissa hänen ruokavalioonsa sopivia ruokatarvikkeita. Noin tunnin kestäneen kauppareissun jälkeen Kokon ostoskärryyn kelpasivat vain kasvikset, kala ja hieman superfoodeja. Vaikka lihatuotteet kuuluvat Kokon päivittäiselle ruokalistalle, eivät nekään perinteisestä ruokakaupasta kelvaneet Kokolle.

Katso videolta, mitä loppujen lopuksi ostoskärryyn päätyi!

Tomi Kokko ruokakaupassa

Päivän ruokalista on professorin mielestä iloton

Personal trainer Tomi Kokko laati pyynnöstäni hänen normaalin arkipäivänsä ruokalistan. Pyysin Helsingin yliopiston ravitsemustieteiden professorin Mikael Fogelholmin mielipidettä Kokon ruokavaliosta.

– Hyvää esitetyssä päiväohjelmassa on ainoastaan ja vain vihannesten suuri määrä ilta-aterialla. No, eihän tässä ole sokeripitoisia ruokia ja juomia, eikä vaaleaa viljaa jne. Toisaalta minusta lista on iloton, sanoo Fogerholm.

– Noudatin aikoinaan yleisiä ruokasuosituksia ja olin jatkuvasti kipeänä, flunssassa ja väsyneenä. Siitä jos jostain oli ilo kaukana. Nykyinen ruokavalioni on iloa täynnä makujen ja etenkin sen mahtavan olon ansiosta, mikä siitä seuraa, vastaa Kokko.

Suosittelemme sinulle