Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

15-vuotias koripallolupaus Elias Valtonen: Koulut ensin, sitten ulkomaille

Ensimmäisen liigakorin Elias Valtonen teki 14-vuotiaana. Valtosen taidot on huomattu niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Elias Valtonen.
Elias Valtonen. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle
Petra Ristola
Avaa Yle-sovelluksessa

Uudenkaupungin Korihaiden pelaajalla Elias Valtosella on joukkueen toiminnanjohtajan mielestä hyvä pelisilmä ja pelirohkeus.

– Hän on todella lahjakas ja ikäisekseen erittäin kypsä pelaaja, sanoo Uudenkaupungin Korihaiden toiminnanjohtaja Ville Vuorinen.

Euran Veivin kasvatti 15-vuotias Elias Valtonen on löytänyt paikkansa Korihaiden edustusjoukkueen vakiokokoonpanossa.

Valtonen teki korisliigadebyyttinsä Korihaiden paidassa viime vuonna. Ensimmäisen liigakorin Valtonen teki vuosi sitten Kauhajoella Karhubasketia vastaan.

– Kyllä se tuntui hyvältä. Ja oli siinä käsittelemistä sen bussimatkan ajan, kun tultiin pois sieltä ottelusta, Valtonen muistelee.

Ulkomaillakin huomattu Valtosen taidot

Uudenkaupungin Korihait putosi viime kauden jälkeen korisliigasta 1. divisioonaan. Tämä ei ole estänyt Valtosta kehittymästä pelaajana.

Hän on todella lahjakas ja ikäisekseen erittäin kypsä pelaaja.

Korihaiden toiminnanjohtaja Ville Vuorinen

Pari viikkoa sitten Valtonen osallistui Kroatian Zagrebissa Michael Jordanin nimeä kantavaan koripalloleiriin, jonne oli kutsuttu 40 eurooppalaista nuorta koripalloilijaa.

– Siellä oli kaikki tosi ammattimaisesti hoidettu. Tuntui kuin olisi ollut joku ammattilainen, kun pelasi siellä. Siellä oli parit harkat päivässä, Valtonen kertoo.

Valtonen tietää omat vahvuudet ja heikkoudet koripalloilijana.

– Varmaan sellainen pelin ymmärtäminen, korille ajaminen ja leikkaaminen, ne ovat aika lailla mun vahvuuksia. Fysiikassa on tietysti tekemistä. Ja sitten voi aina kehittää hyppyheittoa nopeammaksi ja vahvemmaksi.

Ensi kauden suunnitelmat osittain auki

Valtonen on pelannut 12 minuuttia per ottelu, noin 4 pisteen keskiarvolla. Kolmospaikkaa pelaava koripallolupaus kiinnostaa niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Varmaan sellainen pelin ymmärtäminen, korille ajaminen ja leikkaaminen, ne ovat aika lailla mun vahvuuksia.

Elias Valtonen

– Hyvinkin todennäköisesti hän ei kauaa Suomessa palloile. On hänestä itsestään kiinni, että lähteekö hän Euroopan kentille vai Amerikkaan. Olen ymmärtänyt, että ne Amerikan yliopistokentät häntä kiinnostavat, arvioi Korihaiden toiminnanjohtaja Ville Vuorinen.

Ennen ulkomaita Valtonen aikoo käydä koulut loppuun Suomessa. Euran yläkoulua käyvä Valtonen aikoo hakea Mäkelänrinteen lukioon Helsinkiin.

– No nyt ainakin käydään lukio Suomessa ja sen jälkeen mietitiään sitten mitä tehdään. Totta kai toiveena olisi pelata joskus ammattilaisena jossain.

Se, missä joukkueessa Valtonen ensi kaudella pelaa, on vielä auki. Valtosen tie vie kuitenkin pääkaupunkiseudulle, jos Mäkelänrinteen lukion ovet avautuvat.

Suosittelemme