Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lapsiperheillä on jälleen oikeus kotiapuun, mutta moni ei sitä tiedä

Lapsiperheillä on ollut vuoden alusta lähtien oikeus saada kunnalta kotiapua arjen askareissa. Enää ei tarvitse olla lastensuojelun asiakas. Uusi laki on paluu vuosikymmenten takaiseen aikaan, jolloin perheiden yllättävissä elämäntilanteissa kotipalvelu riensi avuksi.

Voileivän tekoa.
Kuva: Yle
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotipalvelun takaaminen on osa sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistusta. Sen mukaan lapsiperheillä on oikeus saada kunnalta kotiapua ilman lastensuojeluasiakkuutta.

Kotipalvelun palauttamista ovat vaatineet muun muassa vanhemmat. Hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että palvelun alasajo parikymmentä vuotta sitten oli virhe.

– Siitä voi suoraan sanoa, että se oli ihan täydellinen munaus. Ei niin olisi koskaan pitänyt päästä tapahtumaan. Tilastoista näkyy suoraan, että samaan aikaan kun meillä on lapsiperheiden kotipalvelua ajettu alas, saman verran ovat kasvaneet lastensuojelun asiakkaiden ja lasten sijoitusten määrät.

Nyt palataan vanhaan ja aikoinaan hyväksi koettuun. Perheille halutaan tarjota helposti saavutettavat, matalan kynnyksen palvelut. Tavoitteena on tehokas lyhytaikainen tuki. Se voi olla lastenhoito-, siivous-, tai ruoanlaittoapua perheen tarpeesta riippuen.

Se voi olla ruoanlaittoa, lastenhoitoa ja siivousta.

Lotta Hämeen-Anttila

– Tämä on suunnattu suoraan lapsiperheille, joilla on ihan tavallisia syitä. On sairaus, vamma tai vanhempi on uupunut, eikä sen takia pysty suoriutumaan ihan siitä normaaliarjesta. Voi olla, että elämäntilanne on hankala. Taustalla voi olla esimerkiksi ero tai puoliso on kuollut, Lotta Hämeen-Anttila sanoo.

Kotiin tulee kotipalvelun työntekijä, joka useimmiten on koulutukseltaan lähihoitaja.

– Se voi olla ruoanlaittoa, normaalia kodinhoitoapua, lastenhoitoa ja siivousta.

Palvelusta on tiedotettava

Sosiaalihuoltolainuudistuksen kustannukset ovat arviolta 32 miljoonaa euroa vuodessa, josta kotipalvelun osuus on 20 miljoonaa euroa.

Kuntien pitää tiedottaa uusista palveluista. On ihan selvää, että kukaan ei voi hakea, jos ei edes tiedä, että sellaista voisi saada.

Lotta Hämeen-Anttila

Kuntien väliset erot ovat suuria.  Osa on varautunut palveluiden lisäämiseen hyvissä ajoin ja joissakin aloitetaan nollasta.

– Jos asia pystyttiin järjestämään ennen 1990-lukua, tuntuisi kummalliselta, että se olisi tällä hetkellä ihan mahdoton järjestää.

Lapsiperheet kaipaisivat tietoa oikeuksistaan.

– Kuntien pitää tiedottaa näistä uusista palveluista. On ihan selvää, että kukaan ei voi hakea, jos ei edes tiedä että sellaista voisi saada, hallitusneuvos Lotta Hämeen-Anttila muistuttaa.

Suosittelemme