Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Sandstorm-hitti ei hiljene – Darudelle biisin pitkä elämä on mysteeri

Sandstorm-hitin noususta maailmanlaajuiseen menestykseen on kulunut 15 vuotta.

Onnenkantamoisena syntynyttä Sandstormia ei ole ajan hammas purrut. Darude ei itsekään tiedä, miksi kappale soi vuodesta toiseen esimerkiksi urheilutapahtumissa.
Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Darude palasi juuri kiertueelta Australiasta. Hän soitti siellä useilla festareilla kymmenille tuhansille ihmisille. Sandstorm-hitille on tullut Australiassa uutta nostetta.

– Yksi fani aloitti siellä joukkorahoituskampanjan, jolla hän yritti kerätä 200 000 Australian dollaria, että Darude saataisiin Australiaan. Hän ei päässyt siihen tavoitteeseensa lähellekään, mutta media nosti hänen yrityksensä esille, Darude eli Ville Virtanen kertoo.

15 vuoden takainen hitti on tehnyt uutta tulemistaan myös erilaisissa nettipätkissä. Yhdessä niistä australialaiset dj:t pyytävät festariyleisön kyykkyyn Sandstorm-kappaleen hiljaisen kohdan ajaksi ja pomppaamaan tanssimaan, kun kappaleen biitti räjähtää jälleen soimaan.

– En oikein tiedä, että mistä toi uusi Sandstorm-hype on oikein lähtenyt. Mutta ei haittaa, koska parempaa promoa ei olisi rahalla voinut ostaa. Tässä on nyt hyvä sauma alkaa puskea uutta musiikkia ulos.

Sandstorm makasi kovalevyllä toista vuotta

Sandstorm-kappale syntyi kokeilun kautta. Ville Virtanen otti biisiin vaikutteita eri kappaleista.

– Itse asiassa mä jätin sen tietokoneen kovalevylle ehkä vuodeksi, kahdeksi.

Kappale sai lopullisen muotonsa syksyllä 1999 yhteistyössä Jaakko Salovaaran kanssa. Seuraavan vuoden alussa siitä tuli maailmanlaajuinen hitti.

– Se pyöritys oli aika hurjaa. Ulkomaankeikkoja alkoi tulla ja mä vaan menin haastiksesta ja keikasta toiseen.

Menestyksen alkuvuosina Darude teki sata keikka vuodessa. Sittemmin tahti on rauhoittunut ja keikkoja on vuosittain noin 50.

"Biisin pitkä elämä on mysteeri"

Sandstorm on poikkeuksellinen tanssihitti, sillä sen suosio on kestänyt läpi vuodet. Kappale on soinut ahkerasti esimerkiksi urheilutapahtumissa.

Darude ei itsekään osaa sanoa, miksi kappale on kestänyt aikaa niin hyvin.

– Mä olen miettinyt sitä miljoona kertaa. On hyvä asia, että se on instrumentaali. Jos siinä olisi laulua, niin laulu on joko tylsää tai se saattaisi loukata jotakin tai joku ei vaan tykkää äänestä. Melodiassa syy voi olla se, että se koukuttaa mutta ei kypsytä.

– Yleisesti tollaisen biisin pitkä elämä, niin se on kyllä aika mysteeri, Darude hämmästelee.

Kuinka hyvin Sandstormilla tienaa?

Sandstormia on myyty tähän mennessä yli kolme miljoonaa kappaletta. Se onkin yksi kaikkien aikojen parhaiten menestynyt suomalainen pop-kappale. Darude kieltää, että hän olis biisillä varsinaisesti rikastunut.

– En mä nyt tiedä rikastunut, mutta elänyt sillä hyvin. Silloin alkuaikoina radiosoittoa oli järkyttävän paljon sekä Suomessa että muualla. Siitä tuli ihan hyvin fyrkkaa. En ole kenellekään mitään numeroita sanonut enkä sano edelleenkään, Ville Virtanen kuittaa.

Daruden mielestä rahaa tärkeämpää on ollut itse kappale, joka laittoi hänen uransa käyntiin.

– Sen perusteella mä tässä edelleen porskuttelen, että keikkoja ja uusia biisejä tulee.

Virtanen saa kuulla useinkin olevansa yhden hitin ihme.

– Netissä niitä lukee päivittäin. Mutta olen sen verran epäsuomalaistunut tässä matkan varrella, että uskallan jopa sanoa, että en ole yhden hitin ihme.

Uusi albumi on parhaillaan valmisteilla ja keikkoja on tiedossa tälle vuodelle ympäri maailmaa. Tämän lisäksi hän hoitaa omaa levymerkkiään.

– Toivottavasti tulee kiire, mutta pystyy myös pelaamaan jääkiekkoa ja olemaan koti-isänä.

Suosittelemme