Hyppää sisältöön

”Naisnäyttelijä on kuin tappo, vanhenee 20 vuodessa”

Monipuolisia naispäärooleja on tarjolla vähän ja etenkin Hollywood-elokuvissa naiset jäävät sivuosiin. Neljänkympin jälkeen monen naisnäyttelijän roolimahdollisuudet hupenevat myös Suomessa.

Pihla Viitala.
Tähtihetkessä puhuttiin naisten rooleista elokuvissa ja tv:ssä. Näyttelijä Pihla Viitala kertoi ahdistuneensa Hollywoodissa tarjolla olevista pinnallisista naisrooleista.
Jenni-Maarit Koponen

Naisnäyttelijöiden vähäisistä ja ohuista rooleista on puhuttu viime aikoina paljon etenkin Hollywoodissa. Asia puhuttaa myös Suomessa.

Täällä naisnäyttelijöiden asiaa ja muutenkin tasa-arvoa elokuva- ja tv-alalla ajaa Women in Film and Television Finland -järjestö. Helsingissä järjestetään tänään perjantaina Season Film Festivalin naisseminaari, jossa pohditaan naisten rooleja. Ylen Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailivat seminaariin osallistuvat näyttelijät Pihla Viitala ja Kirsi Ylijoki ja järjestöä edustava Pauliina Punkki.

– Meillä on alan naisjärjestössä yli 10 000 jäsentä ja tarkoitus on edistää tasa-arvoa. Seminaari järjestetään toista kertaa Season Film Festivalilla. Näen itse elokuvankatsojana ja tekijänä, että naisia näkyy päärooleissa vähemmän kankaalla ja pitäisi olla enemmän samastuttavia naishahmoja, sanoo seminaaria järjestävä Punkki.

Nainen joutuu näyttelemään itseään nuorempaa

Kirsi Ylijoki on tuttu näyttelijä jo lopetetuista Kotikadusta ja Sydänjäästä. Enää rooleja ei tahdo tippua iän takia.

– Olen 45-vuotias ja ollut ammatissa reilut 20 vuotta. Olen tehnyt tv:ssä pitkiä sarjoja eri kanaville ja näytellyt yleensä itseäni nuorempaa. Aika paljon roolit ovat pyörineet sinkku- ja parisuhdekriiseissä 30 vuoden molemmin puolin. Nyt yhtäkkiä en tämän ikäisenä sovi mihinkään rooliin.

Ylijoen mielestä on tärkeä keskustella siitä, mihin työt naisilta katoavat.

– Miksi niitä on merkittävästi paljon vähemmän kuin miehillä vanhetessa. Niin kuin nainen muka katoaisi vanhetessaan tai olisi vähemmän kiinnostava kuin mies. Eilen kuulin hyvän lainin, että miesnäyttelijä on kuin murha, se ei vanhene koskaan, naisnäyttelijä on kuin tappo, se vanhenee kahdessakymmenessä vuodessa.

Hollywood-rooleissa pahimmat esimerkit

Mustat lesket -sarjassakin näyttelevän Pihla Viitalan mielestä tv:ssä on enemmän kiinnostavia rooleja kuin elokuvissa.

– Vaikka sanotaan, että elokuvissa kaikki on mahdollista, niin jostain syystä naiseuden laajuus ei mahdu elokuvan maailmaan. Se rajoittuu siihen, että kauneus koetaan pintana. Eurooppalaisessa elokuvassa ja amerikkalaisessa indiessä mennään tosin syvemmälle naiseuteen kuin Hollywood-toiminnassa.

Viitala näytteli muutama vuosi sitten ison roolin Hollywood-tuotannossa Hannu ja Kerttu: Noitajahti. Viitalan mukaan sittemmin Hollywoodista tarjotut roolit ovat olleet pääsääntöisesti tylsiä.

– Pari vuotta sitten minulta haluttiin Fast & Furious -elokuvasarjan osaan koekuvausnauha ja aloimme tehdä sitä. Jossain vaiheessa purskahdin itkuun. Minua ahdisti ja päätin, että en halua tehdä tällaista. Elokuva edustaa sellaista genreä, missä ei tarvitse osata näytellä. Siitä naispääosasta ei löytynyt juuri edes repliikkejä.

Twitter: @tahtihetki (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle