Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Reiska antoi kasvot nuorisotyöttömyydelle – ja sai töitä

Reiska Halonen on vuosien kuluessa lähettänyt 143 työhakemusta ja päässyt työhaastatteluun neljä kertaa. Osittain syynä saattoi olla se, että Reiskan on vaikeaa lokeroida itseään joko mieheksi tai naiseksi.

Reiska Halonen istuu sohvalla.
Kuva: Johanna Talasterä / Yle
Johanna Talasterä
Avaa Yle-sovelluksessa

Pitkään työttömänä ollut 25-vuotias Reiska Halonen kertoi talvella Lapsen Maailma -lehdessä, miltä vuosikausien työttömyys tuntuu nuoresta ihmisestä, joka olisi valmis tekemään miltei mitä työtä tahansa.

Reiska oli jo päässyt mukaan Lahden kaupungin nuorisotyöpajatoimintaan draamapajalle, kun hänen tarinansa kulkeutui Facebookin kautta Iltalehteen.

Julkisuuden myötä ovet työelämään ovat vihdoin auenneet.

– En ajatellut asiaa suostuessani haastatteluun, mutta niinhän siinä sitten kävi, että pian työtarjouksia alkoi tulla, naurahtaa Halonen.

En ajatellut asiaa suostuessani haastatteluun, mutta niinhän siinä sitten kävi, että pian työtarjouksia alkoi tulla.

Reiska Halonen

Iisalmesta kotoisin oleva Reiska on valmistunut ammattikoulusta 2009. Lahteen hän muutti Oulusta, koska Lahti vaikutti sopivan kokoiselta ja mukavalta kaupungilta.

Nyt hän työskentelee muiden nuorten parissa palkkatyöllistettynä draamapajalla apuohjaajana, eräänlaisena ryhmän tsempparina. Ryhmässä on kymmenen nuorta, jotka ovat työpajalla viisi kuukautta, ja kolme palkkatyöllistettyä toimii ohjaajina.

Työpaikka odottaa jo, kun jakso Lahden kaupungin palkkatyöllistettynä päättyy. Reiska kertoo olevansa onnellinen joka ainoasta työtarjouksesta, jonka hän on saanut. 

– Olen todella kiitollinen työtarjousten lähettäjille ja kaikille heille, jotka viesteissään kannustivat minua eteenpäin!

Uusi työ on Keravalla, jossa toimiva yritys palkkasi hänet varastotyöntekijäksi. Yritys myös välittää työntekijöitä muille firmoille.

– Mahdollisuus on ilmeisesti siis nähdä varastyötä monelta kantilta.

Haaveissa autonkuljettajan ura

Autonkuljettajan työ tuntuu mielenkiintoiselta ja Reiska Halonen aikoo suorittaa alan ammattipätevyyden. Myös työskentely nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajana kiinnostaa.

– Oikeastaan on aika monta ammattia, mitkä tässä vaiheessa kiinnostavat.

Sukupuolta kysellään ihan liikaa jo työnhaun alkuvaiheessa.

Reiska Halonen

Nuoresta kumpuaa myönteinen elämänasenne ja se, että hän ei hyljeksi mitään työtä. Mistä tämä tavattoman positiivinen asenne kumpuaa?

– Uskon, että jos tarttuu tarjolla oleviin mahdollisuuksiin, saa kokemuksia, jotka rikastuttavat elämää. Työelämässäkin pärjää paremmin, kun on saanut kokemusta erilaisista töistä ja työtehtävistä matkan varrella.

Nuoria syytetään herkästi siitä, että he pelaavat kotona tietokonepelejä eivätkä edes halua töitä.

Reiska Halosen mielestä nuoria pitäisi motivoida paremmin. Intoa työnhakuun ei kasvata se, jos kukaan ei edes kutsu nuorta työnhakijaa haastatteluun. 

Reiska ei koe olevansa kumpaakaan sukupuolta

Yksi syy siihen, että Reiskalle ei herunut kutsuja edes työhaastatteluun voi olla ennakkoluuloissa. Työnhakijalta kysytään usein hakulomakkeessa sukupuolta, mutta kaikille asia ei ole niin itsestään selvä. 

Reiskalla ei ole antaa tyhjentävää vastausta siihen, mihin ruutuun hän ruksin laittaisi, kun työhakemuksessa kysytään, onko hakija mies vai nainen.

– Sukupuolta kysellään ihan liikaa jo työnhaun alkuvaiheessa. Yhä useammille nuorille perinteinen lokerointi on nykyään vaikeaa. Itse haluaisin laittaa rastin ruutuun "EOS". Onneksi Seta tekee työtä sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon eteen työmarkkinoilla. 

Tämä herättää monen työnantajan mielessä kysymyksiä.

Nyt Reiska on selittänyt tilanteen hänelle työtä tarjonneille, ja he ovat ottaneet asian hyvin vastaan. Kukaan ei vetänyt pois työtarjousta tämän vuoksi.

– Olen suoraan haastattelussa sanonut, että en koe olevani kumpaakaan sukupuolta.

Laki kieltää sukupuolisyrjinnän

Muunsukupuolisuuden käsite on hitaasti vakiintunut Suomessa. Se tarkoittaa monelle itsestään termiä käyttävälle samaa kuin transgenderiys.

Setan nettisivun mukaan termi tarkoittaa ihmistä, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta.

Onneksi on kirppareita, joilla olen myynyt välillä tavaroita saadakseni vähän lisää rahaa.

Reiska Halonen

Muunsukupuolinen ihminen voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Seta on ottanut käyttöön myös sanan muusu, joka tarkoittaa muunsukupuolista henkilöä.

Laki kieltää henkilön syrjinnän sukupuoleen liittyvien seikkojen vuoksi.

Työnhakijan sukupuolen tiedusteleminen heti hakuprosessin alkuvaiheessa on herättänyt keskustelua, koska jotkut uskovat sen heikentävän tasa-arvoa hakijoiden kesken.

Sen sanotaan myös pönkittävän nais- ja miesvaltaisten alojen pysymistä ennallaan.

Työtön nuori elää tiukalla

Reiskan mukaan päiväraha on 32,66 euroa, mikä tekee noin 500 euroa kuukaudessa. Asumistuen kanssa tulot ovat 600–700 euroa.

Laskujen maksamisen jälkeen käyttörahaa on jäänyt kuukaudeksi noin satanen, jos säästää esimerkiksi ruokakustannuksissa.

Toivon, että minusta tulee työntekijä, jolla on hyvä asenne työhön. Ainakin pyrin olemaan se työporukan tsemppari!

Reiska Halonen

– Onneksi on kirppareita, joilla olen myynyt välillä tavaroita saadakseni vähän lisää rahaa.

Pitkään työttömänä olleille kohtalotovereilleen Reiska haluaa sanoa, että ei kannata kokonaan masentua, jos asiat eivät juuri nyt tunnu etenevän. Hänen filosofiansa on, että koskaan ei voi tietää, mitä seuraava päivä tuo tullessaan.

– Elkee kehatko lannistua! Kyllä se päivä paistaa joskus risukasaankin.

Reiska Halonen odottaa innoissaan työuransa alkua. Kun työ on mielekästä ja työkaverit sekä pomot ovat mukavia, työntekijä antaa kaikkensa.

– Toivon, että minusta tulee työntekijä, jolla on hyvä asenne työhön. Ainakin pyrin olemaan se työporukan tsemppari!

Suosittelemme sinulle