Hyppää sisältöön

Sarjakuva-Finlandia Tiitu Takalon omaelämäkerralliselle teokselle tamperelaisesta puutalokorttelista

Vuoden 2015 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinto jaettiin perjantaina Tampereella. Tämänvuotisen voittajan valitsi kymmenen finalistin joukosta kirjailija Katja Kettu.

Sarjakuva-Finlandian voittaja Tiitu Takalo (vas.) ja voittajan valinnut kirjailija Katja Kettu. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tämänvuotisen Sarjakuva-Finlandia-palkinnon on saanut tamperelainen Tiitu Takalo teoksellaan Minä, Mikko ja Annikki. Palkinto jaettiin torstaina Tampereella.

– Tämä tuntuu aika epätodelliselta, mutta tietysti olen tosi ylpeä, Takalo sanoo.

Voittajan valitsi kymmenen finalistin joukosta kirjailija Katja Kettu. Kettu arvosti Takalon teoksessa muun muassa omakohtaista, heittäytyvää kerrontaa sekä kuvituksen upeaa viivan ja pintojen hallintaa.

Ketun mukaan Minä, Mikko ja Annikki on lyyrisellä ja oivaltavalla tavalla historiallista ja henkilökohtaista yhdistävä sarjakuvateos.

– Yhden työläiskorttelin vaiheiden kautta se tarjoaa arvokkaan kurkistusikkunan suomalaisen teollisuuskaupungin vaiheisiin, taloudelliseen, sosioekonomiseen ja kulttuuriseen kehitykseen, Kettu arvioi.

Yksilön elämä lomittuu kaupungin historiaan

Takalon sarjakuvaromaani kertoo tamperelaisesta Annikin puutalokorttelista, jossa sarjakuvataiteilija itsekin asuu. Teos julkaistiin viime vuonna Tampere Kuplii -festivaaleilla. Takalo oli viime vuonna festivaalin kunniavieras.

– Hain siinä sitä, että miten yhden ihmisen elämä, tai tässä tapauksessa itse asiassa kahden, minun ja Mikon elämä, lomittuu kaupungin historiaan. Kyllähän me kaikki täällä olemme niitä, jotka tekevät sitä historiaa, Takalo sanoo.

Takalo on ollut kolmesti aiemmin ehdolla Sarjakuva-Finlandian saajaksi.

Sarjakuva-Finlandia-palkinnon on perustanut Tampere Kuplii -yhdistys vuonna 2007. Se myönnetään kotimaiselle tekijälle ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkinnoksi voittaja saa 5 000 euroa.

Vuonna 2015 ehdolla oli 63 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi kymmenen finalistia.

Suosittelemme sinulle