Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Huippujohtajien terveiset: Pidempää työpäivää, vähemmän liksaa

Palkkamaltti, työpäivän pidentäminen, paikallinen sopiminen, lakko-oikeuden rajoittaminen, kevyemmät verot, kaupan aukioloaikojen ja alkoholimyynnin vapauttaminen. Lue Ajankohtaisen kakkosen kyselyyn vastanneiden huippujohtajien lääkkeet, joilla Suomi-neito heidän mielestään saadaan nostettua jaloilleen.

Kymmenen huippujohtajaa vastasi Ajankohtaisen kakkosen kyselyyn.
Kymmenen huippujohtajaa vastasi Ajankohtaisen kakkosen kyselyyn. Kuva: Yle / Markku Lyytinen
Juha Portaankorva
Avaa Yle-sovelluksessa

Ajankohtainen kakkonen lähetti Suomen kymmenen suurimman yrityksen johtajille kyselyn. Yritykset valittiin vuoden 2013 liikevaihtotietojen perusteella. Huippujohtajilta pyydettiin kolme toivetta uudelle hallitukselle.

Kyselyyn vastasivat Risto Siilasmaa (Nokia), Matti Lievonen (Neste Oil), Seppo Parvi (Stora Enso), Jussi Pesonen (UPM), Mikko Helander (Kesko), Taavi Heikkilä (SOK), Henrik Ehrnrooth (Kone), Mika Seitovirta (Outokumpu), Kari Stadigh (Sampo) ja Reijo Karhinen (OP).

Voit lukea kunkin johtajan toivelistat ja yhteisöverokommentit kokonaisuudessaan klikkaamalla hänen nimeään.

Joustavat työmarkkinat

Jussi
Jussi Pesonen Kuva: Kuva: UPM

Huippujohtajat toivovat uudelta hallitukselta merkittäviä uudistuksia työmarkkinajärjestelmään. Kasvun  varmistamiseksi työmarkkinoita pitää kehittää nykyistä joustavimmiksi ja ennustettavammiksi. Johtajat toivovat myös paikallisen sopimiskulttuurin kehitystä.

– Työn kysynnän vaihteluihin on luotava joustavammat käytännöt, jotka huomioivat paremmin paikalliset tarpeet. Myös vuosittainen työaika on pidennettävä kilpailijoiden tasolle, sanoo UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.

Reijo
Reijo Karhinen

– Esimerkiksi pankeissa viikonlopputyö ei ole tällä hetkellä työehtosopimuksen mukaan mahdollista, vaikka moni asiakas hoitaa asioitaan silloin ja toivoisi esimerkiksi asunto- ja autolainapäätöksiä reaaliajassa. Toivomme, että hallitus ottaisi vahvemman  roolin ja loisi painetta työaikajoustoihin. Näin tuettaisiin hyvin konkreettisesti kotimaisen työn kilpailukykyä, sanooOP:n pääjohtaja Reijo Karhinen.

Seppo
Seppo Parvi Kuva: Kuva: Stora Enso

– Toivon metsäteollisuuden viennin kilpailukyvyn varmistamista palkkamalttia noudattaen,  koulutusta varmistaen ja kestävään kehitykseen profiloituen, sanooStora Enson talousjohtaja Seppo Parvi.

Työrauha Suomeen

Monet Ajankohtaisen kakkosen kyselyyn vastanneista huippujohtajista toivoo, että laittomat lakot ja yhteiskunnan toimintaa kohtuuttomasti vaikeuttavat lakot tulee estää.

Henrik
Henrik Ehrnrooth Kuva: Kuva: Kone

– Globaalia toimitusverkostoa ei ole mahdollista ylläpitää, jos toiminnassa on ennustamattomia lakkoja tai jos logistiikkaketju ei toimi moitteettomasti. Syrjäisenä maana logistiikalla on hyvin keskeinen merkitys, toteaa Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth.

Mika
Mika Seitovirta Kuva: Kuva: Outokumpu Oyj

– Viimeaikaiset laajamittaiset mielenilmaukset ja tukilakot osoittavat miten haavoittuva suomalainen teollisuus on työrauharikkomuksille. Työlainsäädäntöä tulisikin uudistaa siten, että laittomista lakoista ja tukilakoista päästäisiin eroon, sanooOutokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta.

Verotuksen keventäminen

Kari
Kari Stadigh Kuva: Kuva: Sampo

Huippujohtajien kolmen toiveen listalla mainittiin seuraavaksi eniten verotuksen keventäminen. SOK:n pääjohtaja muistuttaa, että tämän vaalikauden aikana lähes viidellä miljardilla eurolla kiristynyt verotus on syönyt kuluttajien ostovoimaa.

Matti
Matti Lievonen Kuva: Kuva: Neste Oil

– Maassamme on valtava määrä iäkkäitä ihmisiä, jotka haluaisivat antaa varoja nuorille. Nyt rahat ovat pankkitileillä, mutta nuoret kuluttaisivat ja investoisivat esimerkiksi kotiinsa ja työllistäisivät siten suomalaisia. Siksi ehdotan Ruotsissa  hyväksi todettua perintö- ja lahjaveron lakkauttamista, toteaaSammon konsernijohtaja Kari Stadigh.

– Suomen kokonaisveroaste on kasvanut 2010 luvulla nopeammin kuin EU:ssa ja OECD maissa keskimäärin ja on selvästi EU:n keskiarvon yläpuolella. Tämä selittää osaltaan Suomen kilpailukykyongelmaa. Yksityishenkilöiden tuloveroja ei saisi enää nostaa ja yhteisöveroa ei saa korottaa, vaatii Neste Oilin toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Mikko
Mikko Helander Kuva: Kuva: Kesko

- Suomessa ruoan hinnasta on neljäkymmentä prosenttia veroja.  Poliittisella päätöksenteolla voidaan merkittävästi vaikuttaa ruoan hintaa. Suomen alv-kanta on jo lähes kolminkertainen eurooppalaiseen keskiarvoon verrattuna, muistuttaaKeskon pääjohtaja Mikko Helander.

Sääntely

Risto
Risto Siilasmaa Kuva: Kuva: Nokia

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa uskoo, että Suomella on erinomainen mahdollisuus profiloitua halutuimpana pilvipalveluiden ja turvallisen teknologian tuottajana. Siilasmaan mielestä tätä ei saa vääränlaisella sääntelyllä tai hallinnon jäykkyydellä estää.

– Kuten Elinkeinoelämän keskusliitto ehdottaa, on jokaisen uuden velvoitteen tieltä poistettava kaksi vanhaa. Saksassa Baijerin osavaltiossa on toteutettu vastaava käytäntö, jonka mukaan uutta lakiesitystä parlamenttiin tuovan ministerin pitää ehdottaa poistettavaksi sama määrä lakipykäliä kuin hän ehdottaa uusia lisättäväksi, kertoo Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Taavi
Taavi Heikkilä Kuva: Kuva: SOK

– Kaupan aukioloaikoja on vapautettava.  Itsehoitolääkkeiden myynti on sallittava päivittäistavarakaupoissa. Alkoholimyyntiä on vapautettava vaiheittain, luetteleeSOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä.

Neljän suurimman puolueen puheenjohtajat kommentoivat huippujohtajien toivelistaa tämän illan Ajankohtaisessa kakkosessa. Lähetys alkaa kello 21 TV 2:ssa.

Suosittelemme