Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Lapsiasiavaltuutettu: Joka kahdeksas poika ei osaa lukea riittävän hyvin

Lapsiasiavaltuutettu arvostelee suomalaisten lasten eriarvoistumista. Hänen mukaansa lasten oppimis- ja terveyserot kasvavat. Myös alueelliset erot lisääntyvät.

Nuori lukee luokassa.
Kuva: Yle
Elisa Kallunki
Avaa Yle-sovelluksessa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila luovutti tänään perjantaina pääministeri Alexander Stubbille vuosikirjan, jossa arvioidaan lasten oikeuksien toteutumista kuluneella hallituskaudella.

Suomi on kerännyt maailmalla hyvää mainetta oppimista mittaavissa Pisa-tutkimuksissa. Lapsiasiavaltuutetun mukaan joka kahdeksas 15-vuotias poika ei kuitenkaan osaa lukea niin hyvin kuin jatko-opinnoissa tarvittaisiin. Lukutaidottomissa pojissa ovat yliedustettuina vieraskieliset lapset. Lasten oppimistulokset ovat laskeneet koko 2000-luvun ajan.

Lapsiasiavaltuutettua huolettaa myös lasten alueellinen eriarvoisuus. Kuntien väliset erot esimerkiksi neuvolatoiminnassa ja lastensuojelussa ovat merkittäviä. Joissakin kunnissa lastensuojelussa ei ole yhtäkään pätevää sosiaalityöntekijää.

Vuosikirjan mukaan Suomi on kuitenkin yhä yksi parhaista yhteiskunnista lapsille. Noin yhdeksänkymmentä prosenttia suomalaisista lapsista kokee elämänsä hyvänä.

Hallituksen päätökset ristiriitaisia

Lapsiasiavaltuutetun vuosikirjassa arvioidaan, että hallituskauden lapsia koskevat päätökset ovat monilta osin olleet ristiriitaisia. Työttömyysturvaa, asumistukea ja toimeentulotukea on parannettu, mutta samaan aikaan lapsilisiä on pienennetty.

Lapsiasiavaltuutettu muistuttaa, ettei lapsilisiin ole tullut vuosiin indeksikorotusta. Seuraavan kerran korotus on määrä tehdä vuonna 2016. Lapsilisäleikkauksia kompensoidaan verotuksen kautta, mutta köyhimmille perheille näistä ei ole hyötyä.

Kuntien valtionosuuksia on leikattu hallituskaudella reippaasti. Valtionosuuksilla kunnat rahoittavat esimerkiksi kouluja ja sosiaalityötä.

Kiitosta lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila antaa hallitukselle muun muassa isyysvapaan pidentämisestä. Kehuja hallitus saa myös siitä, että kotipalvelu on palaamassa lapsiperheiden avuksi.

Suosittelemme sinulle