Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

"Käy kuntosalilla vauva mukanaan" – lastensuojeluilmoituksia tehdään myös kateudesta ja kiusaksi

Turhia ilmoituksia tehdään vähän, mutta kaikki lastensuojeluilmoitukset pitää kuitenkin aina selvittää. Perätön ilmoitus on ikävä asia vanhemmalle. Sosiaaliviranomaisen mielestä kynnys tehdä ilmoitus pitää olla matalalla.

Lastensuojeluilmoituksen tekstiä paperilla.
Kuva: Yle
Marjut Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululainen Anna Ruostepuro sai noin vuosi sitten kirjeen, jossa kerrottiin, että hänen nuorimmaisesta lapsestaan, sillä hetkellä noin puolivuotiaasta poikavauvasta, oli tehty lastensuojeluilmoitus.

Toinen sanoi, että ilmoituksen tekijä on kateellinen ihminen. Toinen totesi, että nyt ei muuta kuin lisää rautaa.

Anna Ruostepuro

Hätääntynyt äiti yritti tunnin ajan soittaa kirjeessä olleeseen numeroon, ennen kuin sosiaaliviranomainen vastasi. Puhelun aikana häntä rauhoiteltiin, asia ei olisi kuulemma vakava. Tapaus kuitenkin vaati käynnin lastensuojeluviranomaisella. Siellä vanhemmat saivat nähdä perustelut ilmoitukseen.

Ilmoittaja kertoi, että hän on seurannut Facebookissa äidin keskustelua. Ilmoittaja oli huolissaan äidistä ja äidin mielenterveydestä. Ilmoittajan mukaan äiti ei keskity vauvaansa, äidille on kaikki muu tärkeämpää äidillä menee omat tarpeet lapsen tarpeiden edelle. Ilmoittajan mukaan äiti käy kuntosalilla vauva mukanaan. 

Ruostepuro kävi tuolloin salilla neljä kertaa viikossa tunnin ajan. Hän kirjoitti treeneistään blogissaan ja Facebookissa. Kolmena kertana mukaan salille oli tullut myös isä ja vauva. Lapsistaan Ruostepuro ei koskaan maininnut blogissaan.

Lastensuojelussa tilanne ratkesi yhden käynnin jälkeen, jossa käytiin läpi Ruostepuron Facebook-kirjoittelut ja salikäynnit.

– Se päättyi siihen, että kahdesta viranomaisesta toinen sanoi, että ilmoituksen tekijä on kateellinen ihminen ja nämä ovat valitettavia. Toinen totesi, että nyt ei muuta kuin lisää rautaa, kertoo Ruostepuro.

Ruostepuro kirjoitti tapauksesta aikoinaan blogiinsa ja sai yhteydenottoja myös muilta samaan tilanteeseen joutuneilta vanhemmilta.

– Syinä olivat muun muassa, että lapsi lotraa liikaa vettä tai pitää meteliä yhdeksän jälkeen illalla, ihan älyttömiä.

Ruostepuron kuntosaliharjoittelu jatkuu vuosi tapauksen jälkeen normaalisti. Pieni epävarmuus kuitenkin jäi.

– Välillä mietin, että miltäköhän tämä nyt kuulostaa ja puhunko liikaa treeneistä. Sellaista pientä, mutta ei niin pahasti nyt enää.

Ruostepuro ei koskaan saanut tietää ilmoituksen tekijää.

Kiusaamisen syynä useimmiten huoltajuuskiistat

Anna Ruostepuro kuntosalilla.
Ruostepuron treenit jatkuvat vuosi tapauksen jälkeen normaalisti. Kuva: Yle

Suomessa tehdään vuosittain yli satatuhatta lastensuojeluilmoitusta, joista valtaosa on viranomaisen kuten poliisin, koulun tai terveydenhuollon tekemiä.

Kuka tahansa yksityishenkilö voi tehdä Suomessa nimettömän lastensuojeluilmoituksen. Ruostepuron tapaus on esimerkki siitä, miten lastensuojeluilmoitusta käytetään myös kiusanteon välineenä. Usein syynä ovat huoltajuuskiistat.

– Avioeroihin liittyvissä kriiseissä saattaa esiintyä tarvetta toisen kiusaamiseen. Ne ovat valitettavasti usein tämäntyyppisiä tapauksia, kertoo Helsingin kaupungin lastensuojelun johtaja Sisko Lounatvuori.

Niin sanottuja turhia lastensuojeluilmoituksia on sosiaaliviranomaisen mukaan vähän. Jokainen tapaus pitää kuitenkin aina selvittää. Käsittelyaika riippuu tapauksen luonteesta.

Ilmoitus pitää arvioida seitsemän päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä ja mahdollisiin toimenpiteisiin pitää ryhtyä kolmessa kuukaudessa. Ilmoitus käsitellään nopeammin muun muassa silloin, jos lapsesta on useita yhteydenottoja.

Milloin sitten kannattaa tehdä lastensuojeluilmoitus?

Kynnys voi olla jollekin korkea, jollekin matala. Ihan sellaista yhtenäistä ohjeistusta ei ole mahdollista antaa. Se huoli on se määrittävä asia.

Sisko Lounatvuori

Sisko Lounatvuoren mielestä ilmoitus tulee tehdä aina silloin, kun on olemassa aito huoli lapsesta.

– On tärkeää että kanssaihmiset kantavat huolta lapsista ja heidän turvallisuudestaan. On hyvä ja rohkea asia, että ollaan yhteydessä. Kynnys voi olla jollekin korkea, jollekin matala. Ihan sellaista yhtenäistä ohjeistusta ei ole mahdollista antaa. Se huoli on se määrittävä asia, sanoo Lounatvuori.

Ennen kuin tekee lastensuojeluilmoituksen, on hyvä kuitenkin selvittää, olisiko tilanne ratkaistavissa normaalilla kanssakäymisellä.

– Tilanteissa, jossa tuntee lapsen ja perheen josta on huolissaan, niin on hyvä ottaa asia puheeksi ennen kuin tekee ilmoituksen, jos se on mahdollista, sanoo Lounatvuori.

Helsingin Sanomien mielipidepalstalle kirjoittanut isoäiti kummasteli, miksi hänen viisivuotiaasta tyttärenpojasta tehtiin lastensuojeluilmoitus, kun poika leikki valvotusti yksin kotipihallaan.

Lounatvuori kannustaa näissäkin tapauksissa normaaliin kanssakäymiseen ja tarkastelemaan tilannetta. 

– Jos on huolissaan, niin menee kysymään lapselta, että missä hänen vanhempansa ovat, riippuen tietenkin lapsen iästä. Tietenkin on tilanteita, joissa se ei ole mahdollista. On vaikka kiire jonnekin, mutta haluaa kuitenkin ilmaista huolensa, sanoo Lounatvuori.

Suosittelemme sinulle