Hyppää sisältöön

Soros valmis sijoittamaan Ukrainaan miljardi dollaria, jos länsimaat auttavat

Suursijoittaja George Soros on valmis sijoittamaan kriisien koettelemaan Ukrainaan torpatakseen Venäjän pyrkimyksiä alueella. Soros tuli tunnetuksi 1990-luvun alussa operaatioistaan englannin puntaa vastaan, joilla hän ansaitsi omaisuuksia arvioituaan englannin punnan heikkenevän.

George Soros
George Soros Kuva: Andreas Gebert / EPA
Stina Brännare

Unkarilaissyntyinen suursijoittaja ja erilaisten säätiöiden omistaja George Soros on valmis sijoittamaan jopa miljardi dollaria Ukrainaan, jos länsimaat omalta osaltaan auttavat yksityisiä sijoittajia pääsemään Ukrainan markkinoille.

Soros sanoo itävaltalaisen Der Standard -lehden haastattelussa, että alueella tarvitaan "poliittista riskivakuutusta", joka voisi olla niin kutsuttua mezzanine-sijoittamista EU:n korkotasolla, joka on lähellä nollaa. Soros painottaa, että yksityinen sijoittaminen tarvitsee tuekseen "voimakasta poliittista johtajuutta".

Mezzanine on joustavaa lainarahaa, joka yhdistää oman ja vieraan pääoman piirteitä. Sillä on yleensä sopimuksessa määritelty tuotto, ja sitä käytetään yleensä osana yrityskauppojen rahoitusta pääomasijoittajien rahastoissa.    

– Olen valmis. On olemassa konkreettisia ideoita, esimerkiksi maanviljelyyn ja infrastruktuuriin liittyvissä projekteissa, Soros sanoo. Laittaisin likoon miljardin. Tämän täytyy kuitenkin tuottaa voittoa. Säätiöni hyötyisivät tästä, Soros sanoo.

Soros otti kantaa myös Kreikan mahdolliseen eroamiseen eurosta. Nyt hän veikkaa todennäköisyydeksi enää kolmannesta. Vielä viime viikolla hän piti mahdollisuutena 50 prosenttia.

Suosittelemme sinulle