Hyppää sisältöön

Viiden mestaruuden HIFK-legenda: ”Pelaajien asenne on huonompi kuin ennen”

Heikki Riihiranta syyttää pelaajien asennetta jääkiekon SM-liigaotteluiden tasonvaihtelusta.

Kuva: Tomi Hänninen

**JÄÄDYTETYT PELIPAIDAT. **Heikki Riihiranta pelasi uransa aikana pääsarjatasolla Suomessa vain HIFK:ssa. Aikakausi HIFK:ssa toi SM-kultaa, yhden hopean ja kolme pronssia. Punapaidat ovatkin aina merkanneet Riihirannalle paljon.

- Kyllähän HIFK:n kotihalli on minulle kuin toinen koti. Sinne on aina yhtä mukavaa mennä. HIFK:sta on jäänyt kaikin puolin todella hyviä muistoja. Voitin HIFK:ssa viisi mestaruutta. Ne kaikki maistuivat yhtä hyviltä. Se viimeinen mestaruus (1983) oli sikäli merkittävä kohdallani, että olin silloin kapteeni. Ja kun tiesin pelaavani tuolloin viimeistä kauttani, olihan se mahtavaa päättää, mestaruuuteen.

Riihiranta pitää nykyistä SM-liigaa vauhdikkaana, ainakin useimmiten.

- Joskus on kyllä sellaisia otteluita tarjolla, jossa pelaajien asenne on selvästi huonompi kuin mitä ennen vanhaan oli. Nykyisin huomaa joskus pelaajista, että ei oikein maistu!

- Niinpä pelien tasokin vaihtelee aika paljon, Riihiranta toteaa.

Heikki Riihiranta ja Veli-Pekka Ketola olivat ensimmäiset suomalaispelaajat Pohjois-Amerikan ammattilaissarjassa, WHA:ssa. Uranuurtajien asema ei ollut aina helppoa.

- Viihdyin siellä todella hyvin. Ilmapiiri oli mieleeni Pohjois-Amerikassa. Toki, tulihan siellä erimielisyyksiä valmentajankin kanssa. Hän siirsi minut seitsemän vuoden jälkeen pakin paikalta laitaan, sentteriksi, ja sitten taas takaisin puolustajaksi. Eihän se oikein toiminut. Kyllä me Vellun kanssa saimme silloin vastaamme myös pelaajia, joiden asenne oli se, että ”mitäs te täällä teette viemässä meidän työpaikkamme”, Riihiranta muistelee.

”Hexi” pelasi uransa aikana 103 A-maaottelua. Erityisen hyvin näistä otteluista on jäänyt mieleen Ruotsia vastaan pelatut ottelut.

- Taisi olla vuonna 1970, kun voitimme Ruotsin heidän kotikisoissaan ensimmäistä kertaa. Se ottelu on jäänyt hyvin mieleen. Ja kyllähän kotikisat vuonna 1974 ovat jääneet myös mieleen, vaikka sitä mitalia ei silloinkaan tullut.

HIFK on jäädyttänyt Riihirannan pelinumeron 5. Mitä tämä merkkaa entiselle puolustajalle?

- Onhan se suuri kunnioitus seuran osalta minulle. Edelleen siitä kuulee tuolla kaupungilla, ja ihmiset arvostavat sitä. Pakko kyllä myöntää, etten enää paljon muista siitä päivästä, kun paitani jäädytettiin. Pitäisi varmaan kaivella vanhoja leikekirjoja sen päivän osalta, Riihiranta velmuilee.

Suosittelemme sinulle