Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Valaat kehottivat intiaaniheimoa muuttamaan – heimo kääntyi suomalaisten puoleen

Yhdysvaltain luoteisrannikolla asuva intiaaniheimo uskoo luonnonmullistuksen uhkaavan sen asuinaluetta.

Vuori meressä
Quileute-kansan La Push-niminen asuinalue sijaitsee Yhdysvaltain luoteisrannikolla meren äärellä. Se on maanjäristyksille alttiilla Kaskadien vyöhykkeellä, jolla kohtaa kolme mannerlaattaa. Kuva: Trev Harris, Aalto-yliopisto
Jussi Hanhivaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen Aalto-yliopisto on ottanut vastaan harvinaisella tavalla alkunsa saaneen rakennussuunnitteluhankkeen pohjoisamerikkalaiselta alkuperäiskansalta.

Washingtonin osavaltiossa sijaitsevalla La Pushin alueella asuva Quileute-kansa on yliopiston professorin mukaan saanut Tyynen valtameren valailta tiedon tulossa olevasta tsunamista, joka uhkaa heidän asuimistoaan.

Washingtonin kartta
La Pushin alue Yhdysvaltain luoteisrannikolla. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Heimo aikoo siirtää meren rannassa sijaitsevan kylänsä noin puolen kilometrin päässä sijaitsevalle ylämaalle. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos suunnittelee heimolle noin 50 asuntoa sekä uuden koulurakennuksen.

Heimon asuttama alue kuuluu Kaskadeina tunnettuun vyöhykkeeseen, joka on kolmen mannerlaatan kohtaamispisteenä altis voimakkaille, jopa yli yhdeksän magnitudin maanjäristyksille.

Satama reservaatissa
Heimo saa pääelinkeinonsa kalastuksesta. Kuvassa on satama yhteisön kalastusveneille. Kuva: Trev Harris, Aalto-yliopisto

Quileute Nation -heimo on tuttu muun muassa Twilight -elokuva- ja kirjasarjasta. Heimo sanoo historiansa Pohjois-Amerikassa ulottuvan seitsemäntuhannen vuoden taakse.

Miljoonien hanke perustuu puurakentamiseen

Kyseessä on useiden miljoonien eurojen arvoinen hanke, johon heimo hakee parhaillaan rahoitusta sekä kotiosavaltioltaan että Yhdysvaltain liittovaltiolta.

Hanke tuli Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselle Microsoft-yhtiön pääkonttorissa Seattlessa työskentelevän suomalaisen kautta. Hän tuntee heimon liikeasioita hoitavan henkilön, jolta sai tietää projektista.

Suomalainen tunsi myös Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen varajohtajan, professori Trev Harrisin, jonka työryhmää hän suositteli heimolle hankkeen toteuttajaksi.

Harrisin ryhmä palasi maaliskuussa ensimmäiseltä vierailultaan La Pushista, ja Harris kertoo heimon palkanneen heidät tehtävään.

– Viimeisenä päivänä kun olimme siellä, heillä oli 'tribal council', eli heimon neuvoston kokous. Lopuksi neuvoston entinen vanhempi jäsen sanoi: "You’re all hired", eli olette kaikki palkattuja tähän projektiin, Harris kertoo.

Heimon edustajan mukaan lausahdus oli tarkoitettu kuvainnollisesti, koska Aalto-yliopisto osallistuu hankkeeseen osana kurssityötään.

Harrisin mukaan Aalto-yliopistolle kyse ei ole ensisijaisesti rahasta, mikä osaltaan selittää hankkeen päätymistä suomalaisiin käsiin.

Päällikkö sanoi minulle, että teidän tapaanne käsitellä asioita liittyy paljon enemmän kunnioitusta.

Trev Harris

– He olivat kyllästyneitä siihen bisnesmaailmaan joka pyörii heidän ympärillään. Heti kun ihmiset saivat tietää, että siinä on hallitusrahaa taustalla, se houkutteli kaiken maailman rakennusfirmoja. Päällikkö sanoi minulle, että teidän tapaanne käsitellä asioita liittyy paljon enemmän kunnioitusta kuin mihin he ovat tottuneet, Harris sanoo.

Aalto-yliopiston aikeena on hyödyntää hankkeessa puurakentamisosaamistaan, sillä päämateriaalina on Kanadan punapuu. Tavoitteena on yrittää elvyttää alkuperäiskansan perinteistä rakennustyyliä.

Varoitus saatiin vuotuisessa rituaalissa

Intiaaniheimo pitää vuosittain rituaalin, jossa jokainen nainen, mies ja lapsi kutsuu rumpujen avulla rantaan valaita, delfiinejä, haita, hylkeitä ja muita merieläimiä.

Tsunamivaroituskyltti
Varoitus tsunamista. Kyltissä kehotetaan hakeutumaan sisämaahan tai ylängölle maanjäristyksen sattuessa. Talvella vuonna 1700 tsunamin kerrotaan perimätiedon mukaan pyyhkäisseen mereen alueen edustan saaressa asuneen alkuperäisheimon. Seismologia on kyennyt vahvistamaan ajankohtaan osuneen jättiläisjäristyksen ja sitä seuranneen tsunamin. Kuva: Trev Harris, Aalto-yliopisto

Harrisin mukaan rummutus luo "hypnoottisen äänimaailman", joka houkuttelee merieläimet paikalle.

– Sitten heimon päällikkö kahlaa eläinten sekaan, ja ilmeisesti hän osaa tulkita kalojen äänimaailmaa. Tämä on heimon kertomaa, ja ilmeisesti on syytä uskoa se, Harris sanoo.

Harris kutsuu hankkeensa lähtökohtaa "eksoottiseksi", mutta sen seurauksena presidentti Barack Obama allekirjoitti pari vuotta sitten sopimuksen, jolla yhteisö sai palan kylän lähellä sijaitsevasta kansallispuistosta.

– Yhteisön mukaan operaatio pitäisi olla suoritettu vuoden 2017 aikana, ennen kuin uhka ilmestyy, Harris kertoo.

Valaiden tuntija: Järkiperäistä toimintaa

Vuosien ajan valaita harrastuksenaan tutkinut Helsingin yliopiston tutkija Rauno Lauhakangas ei ylläty intiaanien päätöksestä siirtää kyläänsä.

Toteemi
Kyläyhteisön talo, jota suojelee toteemi. Heimo kertoo historiansa alueella ulottuvan 7000 vuoden päähän. Kuva: Trev Harris, Aalto-yliopisto

– Se kuulostaa järkiperäiseltä toiminnalta. Ihmiset havainnoivat luontoa ja varsinkin alkuperäiskansat, jotka lukevat aika tarkkaan luonnonmerkkejä, ovat voineet havaita valaiden käyttäytymisessä jotain omituista, Lauhakangas sanoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi norsut reagoivat etukäteen Kaakkois-Aasiaan muutama vuosi sitten iskeneeseen tsunamiin siirtymällä nopeasti rannalta poispäin.

Lauhakankaan mukaan ihmisen ja eläinten kommunikaatiolla on pitkät perinteet. Hän huomauttaa, että myös suomalaisessa kansantarustossa on kohta, jossa korppi keskustelee Lemminkäisen kanssa.

Hänen mukaansa ihmisen ja valaiden kommunikaatio on kautta aikojen perustunut nimenomaan musiikilliseen vuorovaikutukseen.

– Seuraamalla valaiden käyttäytymistä voidaan tehdä johtopäätöksiä, Lauhakangas sanoo.

Lauhakangas kuuntelisi herkällä korvalla pinnan alta kuuluvaa viestiä ja sanoo, että jättäisi itse menemättä alueelle.

– Ehdottomasti. Jos meressä mannerlaatat liikahtavat ja tulee matala jyminä, niin siitä voi päätellä, että jotain omituista on tapahtumassa tällä alueella, ja pitäisi lähteä lipettiin ja kiireen vilkkaa, Lauhakangas sanoo.

Korjattu klo 10.50 Kaskadien alueen suomenkielinen nimitys.

Osin korjattu ja osin täydennetty 22.4. klo 8.00: Heimo on hakemassa rahoitusta hankkeeseen. Aiemmin kerrottiin, että se olisi saanut jo rahoituksen. Heimon neuvoston entisen vanhemman jäsenen lausahdus "You're all hired" oli tarkoitettu kuvainnollisesti, koska Aallolle hanke on osa kurssityötä. Lausunnon esittänyt henkilö ei ollut heimon päällikkö, kuten aiemmassa versiossa sanottiin.

_Muokattu 23.4. klo 11.15: Toinen lause tarkennettu: Quileute-kansa on yliopiston professorin mukaan saanut Tyynen valtameren valailta tiedon tsunamista.  _

Suosittelemme sinulle