Hyppää sisältöön

Piikikäs ulkokuori ei suojaa siiliä säältä – talvipesän voi hätätilassa rakentaa kotiinkin

Siili on eläinmaailman kaupunkilainen, joka viihtyy ihmisasutuksen lähellä. Aina tämä piikikäs veijari ei kuitenkaan selviä ilmaston koettelemuksista ilman apua. Hädän hetkellä siilin voi ottaa asuntoon hoivattavaksi tai kilauttaa eläinsuojeluyhdistykseen, josta apu tulee hätiin.

Kuva: Mervi Valjus

Eläinsuojeluneuvoja Mervi Valjus Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitosta on hoitanut kotonaan Kempeleessä noin kymmentä siiliä viime kesän ja syksyn aikana. Yksi niistä tuhisee tällä hetkellä neljättä kuukautta talvihorroksessa.

– Siilin hoidossa tärkeintä on tarjota sille perustarpeet eli ruokaa ja juomaa. Jos siilin ruumiinlämpö on laskenut ja se on heikossa kunnossa, se voidaan joutua ottamaan ihan sisätiloihin lämpöiseen suojaan, Valjus kertoo.

Siili onkin piikikkäästä kuorestaan huolimatta herkkä luonnonilmiöille. Oulun seudulla se elää esiintymisensä pohjoisimmalla rajalla, joten ilmaston koettelemuksista selviäminen vaatii joskus ihmisen apua. Kesän kuumuus, kuivuus tai sateisuus voivat kaikki koitua siilin kohtaloksi.

Ennen siilin ottamista sisälle pitäisi aina jutella ensin eläinlääkärin tai eläinsuojeluneuvojan kanssa.

Mervi Valjus

– Kerran minulle soitettiin siilistä, joka makasi kyljellään tien vieressä. Ilmoittaja epäili, että siilin jalka oli poikki, kun se ei liikkunut. Todellisuudessa siili oli vain niin kuivunut ja janoinen, ettei jaksanut liikkua, Valjus sanoo.

Tämäkin huonokuntoisena löydetty siili kuitenkin toipui. Hoidon tarkoituksena on aina palauttaa siili takaisin luontoon sitten, kun se on vahvistunut tarpeeksi.

– Siili ei ole lemmikki eikä sitä saa myöskään lemmikiksi ottaa, vaan ainoastaan hoitaa hädän hetkellä. Ennen siilin ottamista sisälle pitäisi aina jutella ensin eläinlääkärin tai eläinsuojeluneuvojan kanssa ja varmistaa, että hoito on välttämätöntä, Valjus muistuttaa.

Kesyttämisen välttää helpoimmin, kun siiliä käsittelee mahdollisimman vähän ja antaa sen olla omissa oloissaan. Joissain tapauksissa siili kuitenkin tarvitsee läheistä apua. Näin on esimerkiksi silloin, kun siili on niin heikossa kunnossa, että sitä pitää aluksi juottaa ruiskun avulla.

Maito laittaa mahan sekaisin

Luonnossa siili syö matoja, kovakuoriaisia ja muita hyönteisiä. Kotikaapin kätköistäkin löytyy siilille tarjottavaa.

– Kissan märkäruoka ja kuivanaksut liotettuna ovat hyviä ruokia siilille. Juomana raikas vesi on paras vaihtoehto, sillä maito laittaa laktoosiherkän siilin mahan sekaisin, Valjus kertoo.

Jos ei itse uskalla tai halua siiliä ruveta hoitamaan, voi ottaa yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen tai eläinsuojeluneuvojaan.

Parisen kuukautta nostettiin painoa ja lopulta siili pääsi horrokseen. Siellä se nyt talvipesässä odottelee kevättä.

Mervi Valjus

– Vettä on kuitenkin hyvä laittaa erityisesti kuivina kesinä takapihan nurkkaan tarjolle, vaikkei siili hoidossa olisikaan, Valjus jatkaa.

Siilin kotihoitoon ottaville Valjus suosittelee sivustoa Siili kiikarissa, joka tarjoaa paljon hyviä ohjeita.

– Siili tarvitsee rauhallisen paikan. Pahvilaatikko toimii hetken hätäratkaisuna, mutta esimerkiksi kanin koppi toimii vakituisenakin hoitopaikkana, sillä se ei kastu. Lemmikkieläimiä ei saa siilin lähelle päästää.

Hyvin moni hoitajan huomassa ollut siili pääsee palaamaan takaisin luontoon.

– Toki siilillä voi olla joitain sairauksia, joille ei voi mitään. Monesti myös ympäristömyrkyt koituvat siilin kohtaloksi.

Talven siili horrostaa vararavinnon voimin

Siili talvehtii, eli se elää talven horroksessa heräten noin 7–10 vuorokauden välein ainoastaan virtsaamaan. Siili ei silloin liikuskele, vaan palaa takaisin horrokseensa lähes saman tien. Horroksesta selviämiseksi siilin pitäisi pohjoisissa oloissa painaa ainakin 800 grammaa.

– Syksyisin ravinnon määrä vähenee ja siilit voivatkin epätoivoisesti etsiä ruokaa. Syksyn tullen ravintoa voi vahvistaa lisäämällä siihen esimerkiksi maapähkinää, jotta paino saadaan nousemaan, Valjus kertoo.

Jos lumi on jo ehtinyt maahan asti, mutta siili liikuskelee vielä hereillä, kaipaa se ehdottomasti apua.

– Silloin siilillä on hätä ja se pitäisi ehdottomasti ottaa sisätiloihin.

Valjuksen hoidossa oleva siili on ollut talvihorroksessa joulukuusta lähtien. Se yhytettiin rivitalon lumiselta pihalta lokakuussa heikossa kunnossa.

– Siilillä oli sen hoitoon hakiessani painoa vain noin 400 grammaa. Parisen kuukautta nostettiin painoa ja lopulta siili pääsi horrokseen. Siellä se nyt talvipesässä odottelee kevättä.

Siilit heräilevät yleensä noin huhti-toukokuun aikana, joten pian Valjuksenkin talvipesästä kuullaan heräilevän siilin rapinaa.

Noora Takamäki / Yle Oulu

Suosittelemme sinulle