Hyppää sisältöön

Kierrätystorin isännältä menevät alta yritys ja elämäntyö: "Jos ihminen ei menesty, hän on yhteiskunnan silmissä arvoton"

Ossi Ihalainen perusti 1990-luvun talousmyllerryksen jälkeen Orimattilaan kierrätystorin, joka lopettaa nyt toimintansa. Ihalainen on huolissaan siitä, miten ihmisarvo nyky-yhteiskunnassa määräytyy yksilön taloudellisen painoarvon mukaan.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Ossi Ihalaisen kierrätystori ehti palvella Orimattilassa liki 20 vuotta. Toiminta kuitenkin lakkaa lähikuukausina, sillä kaupunki on myynyt kiinteistön, jolla kierrätystori on toiminut.

Orimattilan kaupungin vs. palvelukeskuksen johtaja Jorma Hämäläisen mukaan kiinteistö oli pitkään myynnissä. Ongelmana oli se, että kiinteistöllä oleva rakennus on osin suojeltu eli purkukiellossa. Kaava tosin mahdollistaa myös uudisrakentamisen.

Nyt ostaja kutenkin löytyi ja kaupat on tehty. Kauppahinta oli 110 000 euroa.

Kierrätystoria pyörittänyt Ihalainen on sitä mieltä, että raha ratkaisee eikä ihmistä oteta huomioon. Hänkin teki kiinteistöstä tarjouksen, mutta ei kyennyt tarjoamaan riittävän suurta summaa.

Kaikkea ei voi mitata rahassa

Ihalainen on pitkän linjan kierrätystorin isäntä. Uransa aikana hän on oppinut tarkastelemaan tavaroita eri näkökulmasta kuin tavallinen kuluttaja.

On arvoja, joita ei mitata rahassa, kuten esimerkiksi vanhojen esineiden sisältämä historia.

Ossi Ihalainen

– On arvoja, joita ei mitata rahassa, kuten esimerkiksi vanhojen esineiden sisältämä historia. Esineet ja kirjat kertovat omia tarinoitaan paitsi menneistä ajoista, myös omistajistaan ja käyttäjistään.

Vuosikymmenten aikana metsätöissä loppuunkulunut pokasaha kertoo esimerkiksi siitä, kuinka tärkeä se on ollut omistajalleen. Sahan terää on teroitettu ja teroitettu, kunnes se on mennyt lähes poikki.

Saha on ollut käyttäjänsä uskollinen apuri kesät ja talvet.

– Sitten on tämän päivän kaukoidästä tulevaa roskaa, esimerkiksi sähkötyökaluja, jotka tehdään pelkästään myytäväksi, ei käytettäväksi. Ne ovat monesti ongelmajätettä siitä hetkestä alkaen, kun ne kannetaan kaupasta ulos, täräyttää Ihalainen.

Ihalainen on pahoillaan myös siitä, että kirjaakaan ei arvosteta enää esineenä.

– Kirjat avaavat uusia maailmoja ja auttavat näkemään vaikka Suomen historiaa ja elämää satojen vuosien perspektiivillä. Kuinka sellaista edes pitäisi mitata rahassa, kierrätyskonkari.

Apua ja ystäviä

Kierrätystorin isäntä on vuosien varrella tutustunut lukemattomiin ihmisiin, jotka ovat tulleet etsimään apua esimerkiksi vanhan talon kunnostukseen.

Sitten on tämän päivän kaukoidästä tulevaa roskaa, esimerkiksi sähkötyökaluja, jotka tehdään pelkästään myytäväksi, ei käytettäväksi.

Ossi Ihalainen

– Surullisinta on se, että kun tätä paikkaa on tavallaan rakentanut ja kehittänyt, toiminta joudutaan lopettamaan juuri nyt, kun se alkaa vilkastua.

Ihalaisen mukaan kierrätystorin maine on levinnyt suusta suuhun ja kävijöitä on riittänyt ympäri maata, sillä esimerkiksi vanhoista taloista purettuja heloja, vanhojen tulisijojen osia, käsintaottuja nauloja, vanhoja ikkunoita ja ovia kysytään jatkuvasti. Kysyntä on viime vuosien aikana kasvanut koko ajan.

– Moni kävijä on saanut avun vanhan tavaran muodossa ja samalla myös henkistä pääomaa, kun on tullut pohtineeksi vanhojen tavaroiden ja vaikkapa rakennusten arvoa uudesta näkökulmasta.

Ihalainen muistuttaa myös siitä, että kierrätystorilla kävi aikoinaan ryhmiä myös Orimattilan kouluista. Koululaiset ovat sittemmin kasvaneet aikuisiksi ja oppineet hyödyntämään kierrätystavaroita keräily- ja muissa harrastuksissa.

Kylmä aika – kylmät aatteet

Ihalaisesta tuli kierrätystorin isäntä 1990-luvun laman ja sen aiheuttamien taloudellisten ongelmien seurauksena. Omien sanojensa mukaan hän ei koskaan onnistunut nousemaan taloudellisesti jaloilleen.

– Kierrätystori on ollut minulle keino selviytyä 90-luvun tapahtumista henkisesti. Se on asia, jota ei voi mitata euroissa. Moni entinen kollega päätyi jopa riistämään hengen itseltään, muistelee Ihalainen.

Nykypäättäjät eivät saa Ihalaiselta kovinkaan mairittelevaa arvosanaa.

– On kuultu paljon retorisia puheita siitä, että ihmisen painoarvoa ei mitattaisi rahssa ja uramenestyksessä, mutta tosiasiat puhuvat aivat toista. Jos ihminen ei menesty ja ole tuottava, on hän yhteiskunnan silmissä arvoton ja vailla merkitystä. Raha ratkaisee, jyrähtää Ihalainen.

Suosittelemme sinulle