Hyppää sisältöön

Evoluutiopsykologin arkipäivää Turussa: vihapostia, puhkotut auton renkaat ja maine naistenvihaajana

Turun yliopiston evoluutiopsykologian dosentti Markus Rantala sanoo, ettei vihapalaute yllättänyt. Hänen mukaansa amerikkalaiset kollegat ovat joutuneet kokemaan vielä paljon pahempaa.

Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Kun dosentti Markus Rantala otti viime syksynä vastatakseen Turun yliopiston evoluutiopsykologian opetuksesta, hän sanoo tienneensä mihin päänsä pisti. Uhkailuja oli odotettavissa, siitä oli esimerkkejä rapakon takaa.

– Yhdysvalloissa ihmisten käyttäytymistä evoluution historialla selittävien tutkijoiden kimppuun on käyty, luentoja on häiritty, luennoitsijoiden päälle on heitetty vettä, ja myös mielenosoituksia on järjestetty.

Markus Rantala sanoo päässeensä huomattavasti vähemmällä, vaikka hänkin on joutunut salaamaan osoitteensa ja puhelinnumeronsa.

– Autoni renkaat on puhkottu, ja uhkailua ja vihaviestejä tulee jatkuvasti. Se on ihan arkipäivää, Markus Rantala sanoo.

Opetus saa jatkua, maine puhdistui

Rantala sanoo, että hän on joutunut sekä poliittisen että uskonnollisen hyökkäyksen kohteeksi. Viimeinen pisara oli kun Rantalan opetuksesta tehtiin kantelu Turun yliopiston johdolle. Rantalaa syytettiin naisvihamielisyydestä ja opetusta tasa-arvolain vastaiseksi.

Voin sanoa olevani itsekin feministi, koska haluan ajaa naisten oikeutta ja tasa-arvoa maailmassa.

Markus Rantala

Rantala ihmettelee syytöksiä. Hänen mielestään evoluutiopsykologian mukaan nimenomaan miehet ja naiset ovat luontaisesti tasa-arvoisia.

– Sukupuolten välinen epätasa-arvo ei ole biologinen ilmiö, vaan se on kulttuurinen ilmiö. Evoluutiopsykologiaa ei kannata syyttää siitä, että on olemassa sukupuolten välinen epätasa-arvo.

Markus Rantala sanoo, että naisten asiat ovat hänelle tärkeitä.

– Voin sanoa olevani itsekin feministi, koska haluan ajaa naisten oikeutta ja tasa-arvoa maailmassa.

Turun yliopisto tutki Rantalasta tehdyn kantelun tarkasti. Rehtori Kalervo Väänänen sanoo, että opetus saa jatkua entisellään eikä mitään huomautettavaa ollut.

– Niissä selvityksissä, joita juristimme tekivät valituksen pohjalta, ei tullut esille mitään sellaista, joka aiheuttaisi yliopiston puolelta toimenpiteitä.

Väänäsen mielestä on poikkeuksellista, että yliopiston opettajaa on uhkailtu.

– Tämä on erittäin valitettavaa, mutta onneksi hyvin harvinaista, rehtori Kalervo Väänänen sanoo.

Kaukana häämöttää loistava tulevaisuus

Turun yliopiston dosentin Markus Rantalan mielestä vainon syynä on se, että ihmisillä on väärä käsitys evoluutiopsykologiasta.

– Uskovaisilta tulee kirjeitä ja sähköposteja, joissa uhataan helvetin tulilla. Se on vähän hassua, kun paavikin on jo myöntänyt, että evoluutio on tosiasia.

Rantalan mukaan vääriä tietoja evoluutioteorioista ruokkivat ennen kaikkea vasemmistolaiset humanistit. Tarkemmin sanoen miehet.

– Kun 1970-luvulla alettiin selittää ihmisen käyttäytymistä evoluutionäkökulmasta, niin vasemmisto hyökkäsi tosi voimakkaasti evoluutiobiologiaa ja evoluutiopsykologiaa vastaan. He ajattelivat, että jos ihminen on synnynnäisesti itsekäs, niin kommunismi ei voi toimia.

Evoluutioteoriat nostivat humanistit takajaloilleen.

Uskovaisilta tulee kirjeitä ja sähköposteja, joissa uhataan helvetin tulilla.

Markus Rantala

– Tietenkin jos tulee tieteenala, joka sanoo, että sori teidän oppikirjanne ovat vanhentuneita, niin eihän sitä hyvällä katsota.

Markus Rantala kuitenkin uskoo, että vielä koittaa päivä, jolloin kunnian kukko laulaa. Hän katsoo kauas tulevaisuuteen, jossa evoluutio on läsnä lähes jokaisessa oppiaineessa.

– Kun ihmiset alkavat hyväksyä sen tosiasian, että ihmismieli on myös luonnonvalinnan tulos, niin evoluutiopsykologia valtaa muita tieteenaloja.

Osan vihaviesteistä ja uhkailuista Markus Rantala näkee osana tieteen sisäistä debattia. Tämän vuoksi hänen mielestään esimerkiksi humanistimiehet yrittävät saada feministinaiset hyökkäämään evoluutiopsykologiaa vastaan väärin perustein.

– Onhan se tietyllä tavalla ärsyttävää, mutta täytyy muistaa, että jos tämä tieteenala nostaa näin suuria tunteita ihmisissä, niin se varmaan tarkoittaa sitä, että olemme oikeassa, koska totuus yleensä satuttaa eniten, pohtii Rantala.

Suosittelemme sinulle