Hyppää sisältöön

Ikonitaide on luovuutta sääntöjen sisällä

Kristus-ikonissa löytyvät tietyt kreikankieliset kirjaimet ja Marian päällysviitta on punainen. Vaikka ikonitaide on täynnä sääntöjä, harrastajien mukaan luovuus ja tekijöiden oma kädenjälki näkyvät lopputuloksessa.

Kuva: Minna Mustonen / Yle

Pietarsaarelaisen Seija Paanasen seinää koristaa tasainen ikonirivistö. Niissä hehkuu erityisesti keltaisen, sinisen ja punaisen sävyjä. Harmonisen kokonaisuuden takana on kovaa ja kurinalaista työtä.

– Ikonien tekemisessä on liikuttava tietyissä rajoissa ja siihen liittyviä sääntöjä on noudatettava.

Paanasen maalaustoveri Marjatta Rannankari nyökkää vieressä. Naiset kertovat muun muassa, että vaatteissa ei voi käyttää, mitä tahansa värejä. Esimerkiksi Marian päällysviitta on yleensä punainen, Jeesuksella on puolestaan sininen tai vihertävä päällysviitta ja punainen alusviitta.

Ikonien tekemisessä on liikuttava tietyissä rajoissa, ja siihen liittyviä sääntöjä on noudatettava.

Seija Paananen, Pietarsaari

Osassa Paanasen seinällä olevissa ikoneissa on suomenkielistä kirjoitusta, mutta esimerkiksi kristus-ikoneissa on sääntöjen mukaan meneviä kreikkalaisia kirjaimia.

Paanasen ja Rannankarin mukaan säännöt eivät kuitenkaan estä tai kiellä luovuutta. Esimerkiksi ikonin kokoon ei liity tiukkoja sääntöjä: se voi vaihdella suuresta pienen korun kokoiseen.

– Kyllä luovuuskin tulee aina esiin tavalla tai toisella, koska meillä jokaisella on oma kädenjälkemme. Emmehän me Marjatankaan kanssa saa samasta mallista samannäköistä ikonia tehtyä, Paananen toteaa.

Rannankarin mukaan maantieteellisiä eroja löytyy erityisesti värien käytössä. Hän on hakenut oppia ikonitaiteeseen Kreikasta Kreetalta, jossa värimaailmassa on oma vivahteensa.

– Siellä käytetään tummempia ja vahvempia värejä. He sekoittavat värijauheenkin erilaiseen emulsioon, kuin me venäläisen perinteen mukaan maalaavat.

Suosittelemme sinulle