Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jennni Haukio ovat tänään Gdanskissa tavanneet Puolan entisen presidentin Lech Walesan. Walesalla on toimisto viime vuonna avatussa Euroopan Solidaarisuus-keskuksessa, joka sijaitsee Gdanskin telakan alueella.
Tältä telakalta Solidaarisuusliike sai alkunsa, kun ammattiyhdistys esitti 21 vaatimusta työläisten olojen parantamiseksi. Suurten lakkojen ja mellakoiden jälkeen vaatimukset menivät läpi. Lech Walesa työskenteli silloin telakalla sähkömiehenä. Hän oli myös ammattiyhdistysjohtaja, josta tulli maansa presidentti vuonna 1990.
Sauli Niinistö totesi Walesalle, että käynti Solidaarisuus-keskuksessa oli tehnyt häneen suuren vaikutuksen. Tapaamisen jälkeen Niinistö totesi, että presidentti Walesalla on paljon ajatuksia. Hänellä on myös kyky katsoa tulevaisuuteen ja miettiä, mitä pitää tehdä, kertoi Niinistö. Walesaa, kuten kaikkia muitakin mietityttää erityisesti Ukrainan tilanne.
Päivän ohjelma alkoi jo keskuksen ulkopuolella. Siellä presidenttipari laski seppeleen vuoden 1970 mellakoissa kuolleiden telakkatyöläisten muistomerkille.
Muistomerkki on pystytetty niiden työläisten muistoksi, jotka tapettiin vuoden 1970 mielenosoitusten yhteydessä. Silloin ainakin 42 ihmistä kuoli ja yli tuhat loukkaantui. Telakoilla ja satamissa työskentelevät osoittivat mieltä leivän hinnan nousua vastaan. Tästä lasketaan alkaneen vastarintaliike jonka toiminnasta Puolan Solidaarisuus-liike nousi.
"Vapaus ei ole vain historiaa, se on aina ajankohtainen"
Solidaarisuuskeskuksessa on seinä, johon kävijät saavat kiinnittää lappuja, lappuihin kirjoitetaan toivomus tai ajatus. Presidentti Niinistö kirjoitti ”Freedom is not only history, it is always up to date”
Gdanskissa presidentti avasi myös seminaarin, jonka aiheena on suomalais-puolalainen Itämeri-yhteistyö.
Komorowskille lahjaksi Terijoen kartta
Valtiovierailun päätteeksi presidentti Niinistö totesi, että Puolan ja Suomen välit ovat varsin hyvät. Hän kertoi myös, että Puolan presidentillä Bronislaw Komorowskilla on erityinen suhde Suomeen, koska hänen isoäitinsä aikanaan pakeni Liettuasta Terijoelle. Isoäiti oli kertonut suomalaisista potkukelkoista.
– Emme kuitenkaan tuoneet lahjaksi potkukelkkaa, vaan Terijoen kartan, sanoi presidentti Niinistö.
Vastalahjaksi presidenttipari sai kahviastiaston ja Puolalaisen valtiomiehen ja sotamarsalkan Josef Pilsudskin kirjan.
Turvallisuuspolitiikka oli pääroolissa
Valtiovierailun aikana turvallisuuspolitiikka oli keskeisessä roolissa. Tämä johtui luonnollisesti Venäjän toimista Ukrainassa.
Presidentti Niinistö kertoi, että valtiovierailun aikana oli tullut esille uusia ajatuksia puolustusyhteistyöstä. Tämä kiinnostaa Puolaa osaksi siksi, että suomalainen Patria on aktiivinen maassa.
Myös Suomen Nato-kumppanuus ja eurooppalainen puolustusyhteistyö oli puheenaiheena.
– Euroopan on osattava puolustaa itseään, sitä mieltä ollaan myös Natossa, Niinistö sanoi.
Varsinaisen haastattelun päätyttyä presidentti halusi vielä lisätä yhden asian.
– Sokka on irti ja kaikki variaatiot kolmannesta maailmansodasta on käyty vaalien alla, hän sanoi.
Presidentti ei halunnut selittää tätä vaan sanoi, että lukija kyllä ymmärtää.
Kerstin Kronvall, Yle, Gdansk