Räjähdysalttiin ja vaarallisen akun tunnistaa siitä, että se on turvonnut. Taustalla voi olla valmistusvirhe tai akun ikääntyminen. Jos akkuihin jää esimerkiksi kosteutta, niin akku saattaa vikaantua kemiallisen reaktion seurauksena. Akun saa turpoamaan myös kennossa sattunut oikosulku.
– Sitten voi käydä niin, että akku on ladattaessa lähtenyt tuottamaan vetykaasua sisällään. Jos akku saa liikaa lämpöä, niin se lähtee turpoamaan, sähkötekniikan opettaja Teemu Manninen Mikkelin ammattikorkeakoululta kertoo.
Ei ole tyypillistä, että kännykän akku turpoaa. Silti vikaan törmää entistä useampi. Harvemmin niihin törmää alkuperäisten akkujen kanssa, sillä niihin on rakennettu suojausjärjestelmä, jonka on tarkoitus suojata akkua ainakin sen käyttöiän ajan.
Toisin on asian laita on tarvikeakkujen ja piraattiakkujen kanssa. Tällöin akun rakenne voi olla erilainen kuin mitä valmistaja on määritellyt. Vikaa on esiintynyt kuitenkin kaiken tyyppisissä akuissa.
Akun rikkoutuessa tai sen suojan puhjetessa akku syttyy tuleen. Räjähdys voi olla niin voimakas, että se särkee puhelimen ja pahimmillaan aiheuttaa käyttäjälleen vammoja.
– Kannen rikkoutuessa syntyy räjähdysmäinen palo. Räjähdys on sitä voimakkaampi, mitä enemmän akussa on virtaa.
Teemu Manninen kertoo, että akun käyttöikään voi vaikuttaa seuraamalla akun kuntoa. Akkua ladatessa olisi syytä varmistaa, ettei laitetta lataa liian lämpimissä olosuhteessa.
– Auringonvalossa suoraan pidetty kännykkä alkaa tuottaa vetykaasua, jos se pääsee lämpenemään liikaa.
Turvonneet akut ovat sen sijaan ongelmajätettä ja ne tulee palauttaa ongelmajätekierrätykseen muiden akkujen tapaan.