Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Kamppailu harrastuspaikasta kannatti - Saga Hänninen lähtee Special Olympicsiin

Saga Hänninen ihastui rytmiseen voimisteluun. Tie voimistelun pariin ei kuitenkaan ollut helppo.

Saga Hänninen ja valmentaja Mari Mieskonen
Saga Hänninen ja valmentaja Mari Mieskonen Kuva: Marika Aho
Avaa Yle-sovelluksessa

Saga Hänninen on 14-vuotias Down-lapsi, joka on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta harrastaa jo monia urheilulajeja. Jo 5-vuotiaana Saga aloitti ratsastuksen ja laskettelun. Nykyisin harrastuksiin kuuluvat myös partio, baletti sekä uusimpana rytminen voimistelu. Tie voimistelun pariin ei kuitenkaan ole ollut helppo.

- Sagan pikkusisko Kiia aloitti rytmisen 9-vuotiaana. Sagalle hankittiin luonnollisesti myös samaan aikaan kaikki välineet. Saga tykkäsi musiikin kanssa liikkumisesta, joten aloimme etsiä harrastusmahdollisuutta. Muutama vuosi meni ennen kuin mahdollisuus avautui Sport Club Vantaa -seurasta, josta löytyi tahto ja uskallus lähteä toteuttamaan erityislapsen kanssa tätä harrastusta, kertoo Sagan isä Mika Hänninen perheen vaikeasta tiestä voimistelun pariin.

Saga käy kaksi kertaa viikossa voimisteluharjoituksissa ja sen lisäksi hän harjoittelee myös kotona, jossa pikkusisko Kiia toimii usein valmennusapuna.

- Kiia on tarkka, pitää ojentaa nilkat tarkasti. Tykkään voimistelusta, koska se on kaunista ja lempiväline on vanne, Saga kertoo harrastuksestaan.

Liikuntaharrastuksista monenlaista hyötyä erityislapselle

Vanhempien arki on kiireistä kuskaamista kodin ja harrastuspaikkojen välillä, mutta liikunnasta saatu hyöty on selkeä.

- Hyötyjä on monia. Ensiksi tietysti se liikunnan ilo. On myös hieno nähdä, kun Saga tykkää liikkua musiikin mukaan. Samalla tietysti motoriikka kehittyy ja pitkässä juoksussa harrastukset valmistavat myös yhteiskunnassa elämiseen, valottaa Mika Hänninen harrastusten hyötyjä.

Vantaalla erityislasten voimisteluryhmä

Sport Club Vantaa aloitti rytmisen voimistelun erityislasten ryhmän yksin Sagan kanssa keväällä 2014. Nyt ryhmässä on kuitenkin jo 10 voimistelijaa mukana.

- Erityislasten valmentaminen on todella ihanaa ja palkitsevaa. Saga on erittäin taitava valmennettava. Kun pyydän korjaaman jonkin asian niin se korjaantuu kyllä heti. Haastetta tuo oikea jalkatekniikka eli siihen kiinnitämme erityisesti huomiota, kertoo Sagan valmentaja Mari Mieskonen.

Special Olympics-kisat edessä kesällä

Voimistelun myötä Saga on saanut paikan Special Olympics-kisoihin, jotka järjestetään heinäkuun lopussa Los Angelesissa. Saga matkaa kisoihin perheensä ja valmentajansa kanssa.

- Kisat jännittää vähän, myöntää Saga.

Sagalla on kuitenkin selkeät ajatukset kisoissa menestymisestä.

- Kultamitaleja hankitaan Suomelle, tyttö naurahtaa lopuksi.

Marika Aho

Suosittelemme