Hyppää sisältöön

Daniel Sjölund: Olisi suuri kunnia päästä lopettamaan ura IFK Mariehamnissa

Daniel Sjölund jatkaa uraansa Ruotsissa, kun täksi kaudeksi seuraksi vaihtui IFK Norrköping. Uran päättäminen IFK Mariehamnissa on pitkään ulkomailla pelanneelle keskikenttäpelaajalle iso asia.

Hollannin Gregory van der Wiel ja Suomen Daniel Sjölund taistelussa
Hollannin Gregory van der Wiel ja Suomen Daniel Sjölund taistelussa. Kuva: Koen van Weel / EPA
Kimmo Muttilainen

Daniel Sjölund siirtyi jalkapallon kakkosessa pelanneen IFK Mariehamnin miehistöstä ulkomaille jo vuonna 1999 ollesssaan vasta 16-vuotias, ja on sen jälkeen edustanut niin ruotsalaisia kuin englantilaisia seuroja. Sjölund pelasi ensimmäiset ottelunsa ulkomailla alkuun tukholmalaisseura Brommapojkarnin riveissä, josta tie jatkui Englantiin ja siellä West Hamin akatemian kautta Liverpooliin. Tuolloin vielä hyökkääjänä pelannut nuorukainen oli herättänyt monen suurseuran kiinnostuksen nuorisomaajoukkueissa upottamiensa maalien ansiosta.

Ura Englannissa ei kuitenkaan ottanut tuulta purjeisiin, eikä Sjölundia nähty Valioliigassa. Neljän Brittein saarilla vietetyn kauden jälkeen Sjölund siirtyi Ruotsiin hallitsevan mestarin Djurgårdenin riveihin. Tukholmalaisseura pystyi uusimaan mestaruuden ja Sjölund sai peliaikaa pääasiassa vaihtomiehen roolissa.

Kaksi vuotta myöhemmin vuonna 2005 Djurgårdenin voittaessa jälleen Ruotsin mestaruuden eli  Sjölundin aikana toisen pyttynsä, oli ahvenanmaalainen isommassa roolissa. Sjölund pelasi 22 ottelussa keräten tehosaldokseen seitsemän maalia ja neljä maalisyöttöä. Tämän jälkeen sen paremmin Djurgården kuin Sjölundkaan ei ole mestaruutta voittanut. Sjölund edusti kuitenkin seuraa aina vuoteen 2012 saakka pelaten kaikkiaan 205 ottelussa.

Djurgårdenissa Sjölundin pelipaikaksi muuttui keskikenttäpelaaja, ja kun Sjölund pelasi Tukholman stadionilla 200:nnen ottelunsa Djurgårdenissa sai hän kunnian pelata sen pelinumerolla 200. Sjölundin ura jatkui 10 Tukholman vuoden jälkeen piskuisessa Åtvidabergissä, jonne Sjölund siirtyi jo kokeneena sotaratsuna opastamaan joukkueen nuorempia pelaajia.

Tukholmasta Itä-Götanmaalle

Kahden Åtvidabergissä pelatun kauden jälkeen aika oli jälleen kypsä siirrolle ja Sjölund siirtyikin täksi kaudeksi IFK Norrköpingin riveihin. Seurasiirto varmistui jo kesken viime kauden. Vaikka siirto tapahtui Itä-Götanmaan sisällä seurasta toiseen, jäi Sjölundille hyvät muistot ja välit Åtvidabergin kanssa.

- Siirrostani huolimatta suhteeni Åtvidabergiin pysyivät luonnollisesti kunnossa ja yhtä vahvoina kuin aikaisemminkin, Sjölund kuittaa siirron paikallisvastustajan riveihin.

- Tällä hetkellä tuntuu tosi hyvältä. Siirryin uuteen seuraan hyvässä kunnossa ja katson luottavaisesti eteenpäin, Sjölund jatkaa.

Viime kaudella Norrköping sijoittui Allsvenskanissa vasta 12:nneksi. Sjölund uskoo, että joukkueella on mahdollisuuksia parantaa sijoitusta.

- Ryhmästä löytyy valtavasti potentiaalia ja olemme panostaneet hurjasti parantaaksemme viime kaudesta. Meillä on aika nuori joukkue, mutta kuitenkin viime vuoteen verrattuna vuoden kokeneempi ja se auttaa meitä, Sjölund perustelee.

Päättyykö ura Maarianhaminassa?

Sjölund allekirjoitti IFK Norrköpingin kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Sopimuksen päättyessä vuonna 2016 Sjölund on 33-vuotias. Mikäli loukkaantumiset eivät ole tulleet esteeksi, on peliuran jatkaminen vielä tuonkin jälkeen hyvin mahdollista. Sjölund ei ole koskaan urallaan pelannut Suomen jalkapalloliigassa, joten uran päättäminen IFK Mariehamnin riveissä kuulostaa Sjölundin mielestä houkuttelevalta.

- IFK Mariehamnista on kerrottu, että olen tervetullut seuraan, kun on sen aika. Olisi suuri kunnia päättää ura Maarianhaminassa. Katsotaan nyt mitä tapahtuu näiden kahden kauden jälkeen ja miltä silloin tuntuu, mutta olen aina ajatellut muuttavani takaisin Ahvenanmaalle ja päättäväni urani siellä, Sjölund paljastaa.

Suosittelemme sinulle