Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

”Jos onnittelisi jokaisesta merkkipaalusta, saisi ravistella kättä pitkään”

Vancouver Canucksin ruotsalaissentteri Henrik Sedin esitteli palan vanhan koulukunnan taituruutta maanantai-illan kotiottelussa Los Angelesia vastaan. Maaginen syöttö kaksoisveli Danielin maaliin oli NHL-uran 700:s.

Henrik Daniel Sedin Alexander Edler
Kuva: EPA
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

**VANCOUVER **Henrik Sedin, 34, edustaa sitä vanhan koulukunnan kiekkotaituruutta, joka Suomesta katosi viimeistään Raimo Helmisen myötä. Vanhan koulun puhdasveriset lätyn heittäjät Helmisen, Esa Keskisen ja Mika Niemisen tapaan ovat katoamassa viimeistään Sedinin myötä.

Itseasiassa Sedin ja Helminen ovat pelityyleiltään, mutta myös vaatimattomuudeltaan sekä tyylikkyydeltään, kuin veljekset. Liike ei ole nopeaa, mutta pään sisällä tietokone raksuttaa nopeammin kuin kenelläkään kaukalossa. Kädet ovat samettia ja silmät löytyvät selästäkin.

Niitä silmiä Henrik Sedin käytti maanantaina. Sedin ajoi maalin taakse ja pudotti sen jälkeen katsomatta uskomattoman syötön selkänsä takaa tulevalle veljelleen. Daniel Sedin räväytti täydellisellä laukauksella kiekon suoraan syötöstä yläkulmaan.

- Tiesin, että hän on siellä, mutta en tiennyt, onko hän vapaana. Hän todellakin iski siitä huiman laukauksen. Todella iso maali meille, Sedin kommentoi juhlasyöttöä Yle Urheilulle.

Canucksin varakapteeni Kevin Bieksa löysi 700. syötön juhlallisuuksiin oman näkökulmansa.

- Hänellä on aikamoinen määrä merkkipaaluja. Jos häntä jokaisesta onnittelisi, saisi ravistella kättä melkoisen pitkään, Bieksa virnuili.

Halli kiehuu

Sedinistä tuli NHL-historian 52:s pelaaja, joka yltää 700 syöttöön. Rogers Arenan yleisö palkitsi seurahistorian tehokkaimman pelaajan kunnon suosionosoituksilla seisaaltaan.

- Tietenkin, kun pelaat tarpeeksi pitkään, saat joitakin numeroita aikaiseksi. En tiedä, kuinka moni tähän on yltänyt, tiedän vain, että se on tasaluku. Ja sen, että jätkät tulevat muistuttamaan minua tästä, Sedin jatkoi hymyillen.

Sedinin juhlahetken lisäksi Vancouverissa juhlittiin kotijoukkueen rankkareilla tullutta 2-1-voittoa. Voitto ei varmistanut vielä virallisesti Canucksin playoff-paikkaa, mutta käytännössä sen paikka kevään tosipeleissä on selvä.

Canucksin ilmeen muutos tällä kaudella umpisurkean viime kauden jälkeen on ollut huima. Tuoreen päävalmentajan, Willie Desjardinsin, ja muutamien uusien pelaajien myötä, kokenutkin runko on saanut luistimiinsa uutta lentoa. Canucks on ensimmäistä kertaa vuosiin tuore ja raikas.

- Olemme joukkueena todella tiivis ryhmä. Jokainen antaa kaikkensa jokaisessa pelissä ja minusta tuntuu, että fanitkin sen näkevät. Tässä hallissa ei ole ollut vuosiin niin hyvää tunnelmaa kuin viime aikoina, Sedin kiitteli kotiyleisöä.

Extrapisteet tärkeitä

Vancouverille voitto Los Angelesista ei ollut vain kahden pisteen arvoinen. Vuodesta 2012 alemmuutta Kingsiä kohtaan tuntenut Canucks hävisi kahdesti kotonaan Los Angelesille aiemmin. Muutaman viikon takainen voitto Los Angelesin kotijäällä muutti aseteleman.

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan Vancouver oli maanantaina kuskin paikalla.

- Oli raskasta hävitä kotona viimeisellä minuutilla kahteen maaliin 2-1-johdosta. Olimme hyviä toisessakin ottelussa täällä, vaikka hävisimme 0-4. Kun voitimme Kingsin vierasjäällä tannoin, ymmärsimme, että voimme oikeasti voittaa tämän joukkueen.

Maanantaina joukkue voitti rangaistuslaukauksilla. Perinteisesti heikosti rankkareita ampunut Canucks on tänä vuonna voittanut kahdeksasta kisastaan peräti kuusi.

- Nyt jätkät nauttivat rankkareista. Tiedämme, että olemme saaneet jo pisteen ja ehkä maalivahti voi tehdä jonkin hyvän torjunnan meille. Ennen emme pystyneet nauttimaan näistä, Sedin perkasi syitä.

Los Angelesin kopissa tunnelma oli toinen. Kings on voittanut kymmenestä rankkarikisastaan kaksi.

- On ihan selvä asia, että olemme satuttaneet itseämme tänä vuonna jatkoajoilla ja rankkareissa ihan huolella. Matkalle on jäänyt paljon pisteitä, puhisi Kingsin puolustaja Drew Doughty Yle Urheilulle.

Suosittelemme