Suomeen saattaa olla luvassa lisää leutoja talvia lähivuosina, ennakoi Oulun yliopiston tutkimusryhmä.
Tutkijoiden mukaan viime talven lämpimyyden takana olivat osaltaan voimakkaat aurinkotuulet. Aurinkotuulten odotetaan nyt pysyvän voimakkaina seuraavat pari kolme vuotta.
– Toistaiseksi tilastoaineistoista vuosilta 1880–2009 saamamme tulos koskee vain pohjoista pallonpuoliskoa ja talvea, ja jatkotutkimusta tarvitaan. Voin kuitenkin ennakoida, että myös seuraavina muutamana talvena lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa, Oulun yliopiston tutkimusryhmään kuuluva tohtorikoulutettava Ville Maliniemi sanoo.
Ilmiö johtuu siitä, että tietyin väliajoin Auringon niin sanotut auringonpilkut alkavat vähetä ja Auringon koronaan syntyy aukkoja. Tätä kutsutaan auringon aktiivisuuden laskevaksi kaudeksi. Sen aikana Maahan suuntautuvat aurinkotuulet voimistuvat.
Aurinkotuuli kiihdyttää Maan lähiavaruuden hiukkasia, jotka ilmakehään syöksyessään aiheuttavat siellä kemiallisia muutoksia. Nämä muutokset vaikuttavat myös ilman kiertoliikkeisiin alempana ilmakehässä.
Tästä on seurauksena se, että pohjoisen Euroopan talvet ovat keskimääräistä lämpimämpiä ja Grönlannin ja Pohjois-Amerikan koillisosan talvet kylmempiä.
Aurinkotuulet voimistuvat 11 vuoden sykleissä
Auringon magneettinen aktiivisuus eli auringonpilkkujen määrä vaihtelee 11 vuoden sykleissä.
Seuraavan kerran Auringon magneettisen aktiivisuuden on arvioitu hiipuvan minimiinsä vuosina 2019–2021. Silloin myös aurinkotuulet hidastuvat.
– Se ei välttämättä tarkoita sitä, että meillä on silloin kylmempää, koska Pohjoismaissa talvilämpötilan vaihtelu on niin suurta. Mutta kylmemmän sään todennäköisyys kasvaa silloin, Maliniemi selittää.
Hän korostaa, että aurinkotuulen vaikutus lämpimiin talviin ei sulje pois ilmastonmuutoksen merkitystä talvien lämpötilaan.
– Tämänhetkisen tiedon mukaan hiilidioksidipäästöt ovat tärkein globaalin ilmastonmuutoksen aiheuttaja, Maliniemi lisää.