Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Poromiehet vievät Sokli-kaavan korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Kemin-Sompion paliskunta aikoo viedä Soklin kaivoskaavan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Poroisäntä Mika Kavakka hämmästelee Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöstä, jonka mukaan Soklin kaivos ei aiheuta merkittävää haittaa porotaloudelle.

Poroja erotteluaitauksessa.
Kuva: Sanna Kähkönen / Yle
Jorma Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Savukosken kunta hyväksyi Soklin kaivoskaavan lokakuussa. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi kaikki kaavasta tehdyt kolme valitusta ja jätti yhden tutkimatta. Oikeus totesi kunnan kaavapäätöksen lailliseksi. Selvää on, että valittajan mieli ei mettä keitä.

Kemin-Sompion poromiehet eivät kuitenkaan luovu näkemyksestään: Soklin kaivos on merkittävä haitta alueen porotaloudelle. Kaivosta ei poromailla tarvita. Sen haitat ovat suuremmat kuin hyödyt.

– Nyt siellä on poroille laidunrauha, mutta ei ole, jos se muuttuu teollisuusalueeksi, sanoo poroisäntä Mika Kavakka.

– Ja on kaivoksella siellä vedenjakajaseudulla paljon muitakin kriittisiä vaikutuksia, Kavakka jatkaa.

"Tämä on tätä samaa jargonia"

Kemin–Sompion paliskunnan poroisäntä Mika Kavakka ei hyväksy, että paliskunnan perustelut tyrmätään lupaamalla, että ne otetaan huomioon alueen käytön yksityiskohtaisemmassa käsittelyssä.

– Vaikuttaminen ei ole enää mahdollista, koska kaavoituspuolella on tekemättä vain asemakaava pienelle pläntille.

– Tämä on sitä samaa jargonia, jota jo harrastettiin vaihemaakuntakaavassa. Sekin oli vain vastuun siirtelyä, Kavakka sanoo.

Soklissa YVA-tilanne muuttunut

Poroisäntä Mika Kavakka vaatii, että Soklin kaivoksen ympäristövaikutukset selvitetään uudelleen. Hänen mukaansa malmikuljetusten siirtäminen rautatieltä pyörille muutti oleellisesti hankkeen lähtötilannetta. Rautatiehen perustuvat selvitykset eivät enää päde.

Mika Kavakan mielestä Suomessa tuhlataan suotta voimavaroja Sokliin, koska norjalaisyhtiö Yara rakentaa fosfaattikaivoksensa Kanadaan.

– Siellä on se todennäköisin paikka, Kavakka sanoo.

Suosittelemme