Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Satelliitti-sääksi aloitti kevätmuuton – matkan haastavin osuus on Saharan ylittäminen

Jaska-sääksen odotetaan saapuvan Kainuuseen toukokuun ensimmäisellä viikolla. Matkan aikana vaaranpaikkoja ovat kuiva ja kuuma Saharan autiomaa sekä Etelä-Eurooppa, jossa ihmiset joskus ampuvat sääksiä niiden laskeutumispaikoilla.

Vesa Hyyryläinen Jaska-sääksen kanssa 25.7.2014 Jaskan rengastuspäivänä.
Kuva: Heljä Pylvänäinen
Eeva Pentikäinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Satelliittireppu selässään matkaava Jaska-sääksi on aloittanut kevätmuuttonsa. Jaska lähti Afrikasta Gabonin jokisuistosta varhain maanantaiaamuna. Suora reitti Hyrynsalmen pesälle on noin 7300 kilometriä, ja Jaskan rengastanut biologi Vesa Hyyryläinen arvioi linnun taittavan matkan noin kuukaudessa.

Hyyryläinen kertoo, että matkan haasteellisin osuus on Saharan autiomaan ylittäminen, koska siellä ei juurikaan ole vesistöjä.

– Syysmuutolla oli hauska sattumus, kun Jaska kävi Siwassa kalassa. En ollut ennen tiennytkään, että Egyptin eteläosissa on Siwa-niminen keidasalue. Siellä on järviä, ja Jaska kävi siellä kalassa. Näinköhän se käy tälläkin kertaa tankkaamassa. Odotan Jaskan paluuta luottavaisesti. Tämä on neljäs kerta, kun Jaska ylittää autiomaan, Hyyryläinen sanoo.

Muita haasteita linnun matkaan voivat aiheuttaa sää ja laskeutumispaikoilla myös ihmiset. Hyyryläinen kertoo, että joskus sääksiä ammutaan Etelä-Euroopassa.

Jos kumppani ei saavu ajoissa, Jaska ottaa uuden

Jaska lensi ensimmäisenä matkapäivänään lähes 200 kilometriä ja vietti yönsä päiväntasaajan Guineassa viidakossa. Kainuussa sitä odottaa ehjä kotipesä.

– Se on luonnonpesä, jossa Jaska pesi viime kesänä ensimmäistä kertaa pesivänä koiraana. Lumitaakka ei ole pudottanut pesää, vaan se on yhä tukevasti oksanhangassa.

Jos naaras ei pääse perille noin kahden viikon kuluessa koiraan saapumisesta, koiras saattaa etsiä uuden parin.

Vesa Hyyryläinen

Hyyryläinen kertoo, että pian Jaskan paluun jälkeen pitäisi palata myös sen puolison, jolloin linnut pääsevät yhdessä pesimäpuuhiin. Koiras saapuu useimmiten pesälle ensimmäisenä.

– Sääksillä on yleensä vakituiset kumppanit, mutta jos naaras ei pääse perille noin kahden viikon kuluessa koiraan saapumisesta, koiras saattaa etsiä uuden parin.

Seurattavia sääksiä tulee tänä vuonna todennäköisesti lisää. Hyyryläinen on sopinut Metsähallituksen kanssa asentavansa satelliittilähettimen myös Jaskan kumppanille ja uuislle poikasille. Näin lintuja voidaan seurata perhekuntana. Tavoitteena on myös saada mahdollisimman tarkkaa tietoa lintujen lennoista kotipesälläkin.

Jaskan matkaa voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta.

Suosittelemme sinulle