Hyppää sisältöön

Venäjän verkossa: Naapurin palveluksessa

Venäjän hallituksen lehti Rossijskaja gazeta on tehnyt järkyttävän paljastuksen: Suomen eduskunnassa on valmisteilla laki, joka sallii suomalaisten sotilaiden lähettämisen Naton taistelutehtäviin ulkomaille, esimerkiksi Afganistaniin tai Irakiin. Lehti kertoo lähteekseen asiassa kansanedustaja Jyrki Yrttiahon.

Suomi Venäjän mediassa.
Kuva: Leena Luotio / Yle Uutisgrafiikka

Nuorempana osallistuin usein mielenosoituksiin, joissa kannettiin tunnusta ”USA pois Vietnamista”. Haluaisin jatkaa samalla linjalla, ja olen siksi jo yli vuoden odottanut kutsua uudelle rauhanmarssille, jossa saisin kantaa kylttiä ”Venäjä pois Ukrainasta”. Vaan eipä ole kutsua kuulunut.

Silti suomalainen rauhanliike on Venäjän mediassa kerrotun mukaan taas nostamassa päätään – ei toki Ukrainan sodan, vaan Suomen militarisoimisen vuoksi. Uutistoimisto TASS tiesi viime kuun alussa kertoa, kuinka Suomen rauhanpuolustajat ja Maan Ystävät olivat ilmaisseet syvän huolensa siitä, että Yhdysvaltain ja Suomen ilmavoimat harjoittelivat yhdessä Porin edustalla.

Samalle harjoitusalueelle eksyi muuten myös Panaman lipulla alla purjehtinut venäläinen tutkimusalus Nikolai Trubjattshinskij. Alus pidätettiin. Venäjän median mukaan se oli suorittamassa valtiolta saamaansa tilausta arktisen merialueen mannerjalustan kartoittamiseksi. Miten tehtävän hoitaminen onnistui Porin edustalta käsin, sitä varmaan ihmettelivät myös aluksen pidättäneet Suomen viranomaiset.

Pelkkää harhaa

Mitä taas Ukrainaan tulee, niin siinä asiassa meitä suomalaisia on johdettu raskaasti harhaan.

Oikean totuuden on kertonut asiantuntijana esiintynyt suomalainen dosentti lukuisissa lehti-, tv- ja radiohaastatteluissa viime kuun aikana.

Radio Sputnikille antamissaan haastatteluissa hän RIA Novostin mukaan kertoi, että ”meneillä on aggressio, jonka Yhdysvallat kohdistaa Venäjään, muun muassa Ukrainan kautta. Ukrainan alueella on meneillään kansanmurha, jonka kohteena on Donbassin rauhanomainen väestö, jota Ukrainan armeija on tappanut raskaalla tykistöllä”.

Paria viikkoa aiemmin hän oli jo todennut, että kyseessä on Vietnamin sodan vertainen kansanmurha ja rikos ihmisyyttä vastaan.

Suomi sodassa

Amerikkalaisten rinnalla Ukrainan sotaan osallistumme myös me suomalaiset. Asia paljastui, kun kävi ilmi, että Suomen hallitus oli antanut luvan viedä Ukrainaan tuhat laseretäisyysmittaria. Toista yhtä sotkuista vyyhtiä en ole nähnyt aikoihin.

Ensin TASS ilmoitti Venäjän ulkoministeriön jättäneen asiasta Suomelle kirjallisen nootin. Seuraavana päivänä ulkoministeri Erkki Tuomioja ilmoitti RIA Novostin mukaan, ettei Moskova ole asiassa ottanut yhteyttä Suomen viranomaisiin, jotka eivät myöskään aio ottaa yhteyttä venäläisiin. Samana päivänä eräs suomalainen dosentti ilmoitti tv-kanava Viitosen lähetyksessä tehneensä Suomen hallituksen päätöksestä rikosilmoituksen.

Tunnettu russofobi

Huippu saavutettiin kaksi päivää myöhemmin. Nyt oli liikkeellä venäläinen nettisivusto, joka paljasti, että Erkki Tuomioja oli yrittänyt turhaan kiistää koko nootin olemassaolon. Epäonnistuttuaan tässä, Tuomioja oli artikkelin mukaan vakuuttanut, että kyse olikin vain ”kiikarien varaosista”. Kirjoittajan tuomio oli jyrkkä: ”Tämän tunnetun russofobin E. Tuomiojan satuilu on pelkkää bluffia”.

Artikkelin päätteeksi tällä kertaa sodankäynnin asiantuntijana käytetty dosentti paljasti, että mittarien avulla valmistellaan Ukrainan hyökkäystä Krimille: ”Voi olla, että Krimille hyökätään nimenomaan suomalaislaitteiden kanssa. Näin ollen Suomi todellakin uhkaa Donbassin rauhanomaisia asukkaita”, hän vakuutti.

Lapsia jonotetaan

Aloitin tämän katsauksen muistelemalla entisten aikojen rauhanmarsseja. Jos kohta Suomessa ovat marssimiset sittemmin käyneet vähiin, niin näin ei toki ole Venäjällä. Pietarissa on suunnitteilla suurmielenosoitus, joka kuitenkin järjestetään Suomessa.

Asiasta kertoi Venäjän hallitusta lähellä oleva uutistoimisto Regnum. Liikkeellä on pietarilainen kaupunginvaltuutettu Vitali Milonov. Hän on ankara homojen vastustaja, aikoo koota Pietarin samanhenkiset yhteen ja lähteä heidän kanssaan Suomeen agitoimaan perinteisen perheen puolesta. Hankkeesta järjestettiin Pietarissa tiedotustilaisuus 20. maaliskuuta.

Venäläiselle nettisivustolle Milonov kertoi käyneensä Suomessa perehtymässä lasten asemaan. Hän oli tullut siihen tulokseen, että Suomessa lapsia pidetään jonkinlaisena tuotteiden alalajina, että suomalaisilla on mahdollisuus tienata nimenomaan venäläisillä lapsilla, jotka otetaan pois vanhemmiltaan ja annetaan lapsettomiin suomalaisperheisiin. ”Venäläislapsia kuulemma oikein jonotetaan”, hän totesi.

Julisteet valmiina

Haastattelun lopuksi häneltä kysyttiin mielenosoitussuunnitelmista. ”Kun kerran Venäjälle lappaa amerikkalaismielisiä agentteja iskulauseineen, miksipä ei mentäisi vuorostaan vieraisille. Julisteet ovat jo valmiina. Suomenkielisinä”, Milonov uhosi.

Esimakua siitä, mitä tuleman pitää, saatiin maaliskuun lopulla, kun Suomen lapsiasiamies Tuomas Kurttila vieraili Pietarissa asiallisena ja asiantuntevana pidetyn kollegansa Svetlana Agapitovan vieraana. Suomen pääkonsulaatin eteen kokoontui iso joukko vihaisia venäläisiä, jotka kantoivat kylttejä, joissa hyökättiin niin vierasta kuin hänen isäntäänsä vastaan: ”Tuomas Kurttila tuhoaa venäläiset perheet Suomessa”, ”Venäläiset lapset eivät ole esineitä”, ”Agapitova – valmistaudu”. Sekä tietysti ”Kurttila ulos Venäjältä”.

Näin olivat asiat tänään. Venäjän verkossa jälleen neljän viikon kuluttua.

Jarmo Mäkelä

Suosittelemme sinulle