Hyppää sisältöön

Keskustan vaaliehdokas kritisoi Israelia – puoluesihteeri toruu kärjekkyydestä

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Abdilrahim Hussein vaatii blogissaan Palestiinan valtion tunnustamista ja vihjaa Israelin syyllistyneen "lapsien, naisien ja vanhuksien systemaattiseen murhaamiseen". Keskustan puoluesihteeri Timo Laanisen mielestä kielenkäyttö ei ole keskustalaiselle esiintymistyylille soveliasta.

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Abdilrahim Hussein. Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Keskustan eduskuntavaaliehdokas Abdilrahim Hussein otti voimakkaasti kantaa Lähi-idän ratkaisemattomaan kriisiin maaliskuun lopulla julkaistussa Uuden Suomen blogissaan. (siirryt toiseen palveluun)

"Palestiinalaiset ovat eläneet sorron ja saarron alla vuosikymmeniä ja me olemme viime vuosien aikana joutuneet todistamaan brutaalia toimintaa, jossa lapsia, naisia ja vanhuuksia (sic) on murhattu systemaattisesti. Tämä kaikki tapahtui alle vuosi sitten", Hussein kirjoittaa viitaten Israelin kesällä 2014 Gazaan tekemään hyökkäykseen, jossa kuoli YK:n arvion mukaan yli 2 100 palestiinalaista ja 72 israelilaista.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen pitää lausuntoa "turhan kärjekkäänä".

– Tuommoinen kielenkäyttö ei oikein perinteiseen keskustalaiseen maltilliseen esiintymistyyliin sovi. Meihin ystävällismielisissä suhteissa oleva valtio leimataan tavalla jota en pidä hyvänä. Ei ole rakentavaa, että yksi osapuoli tällä tavalla syyllistetään, Laaninen toteaa.

Laaninen aikoo toistaa moitteensa myös ehdokkaalle itselleen.

– Kun seuraavan kerran ehdokasta tapaan, niin varmaan otan asian puheeksi, Laaninen sanoo.

Hussein vaatii Palestiinan tunnustamista – puolue ei kannata ajatusta

Samassa tekstissä Hussein vaatii Suomen seuraavan Ruotsin esimerkkiä Palestiinan valtion tunnustamisessa. Tällaisen mielipiteen keskusta puoluesihteerin mukaan hyväksyy.

– Tärkeintä on, että ehdokkaat ovat yleispiirteittäin puolueen vaaliohjelman takana. Mutta tämäntyyppinen keskustelukin mahtuu hyvin puolueen sisälle.

Husseinin vaatimus on kuitenkin harvinainen, sillä keskustan riveistä ei Palestiinan valtion tunnustamista vaativia puheenvuoroja ole totuttu kuulemaan. Puoluesihteeri Laaninen ei muista, että asia olisi noussut kertaakaan esille edes puoluekokousten aloitteiden kautta.

Husseinin linja on kuitenkin yksittäistapaus, eikä puolueen virallinen kanta asiaan, Laaninen muistuttaa.

– Valtioiden tunnustamiselle on asetettu selkeät kriteerit. Palestiinan tapauksessa on katsottu, että ne eivät täyty. Puolueena olemme Suomen nykyisen linjan takana, Laaninen sanoo.

Suomen valtion nykyisen linjan mukaan Palestiinan valtiota ei toistaiseksi ole tarpeen tunnustaa.

Täsmennys 8.4.2015 klo 17:50: Jutun väliotsikkoa muutettu. Otsikon aiemmasta muotoilusta lukija saattoi ymmärtää, että Palestiinan tunnustaminen käy keskustalle.

Suosittelemme sinulle