Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Viro kiristää alkoholiveroa – loppuuko viinaralli?

Viro kiristää alkoholin verotusta tuntuvasti. Uusi hallitus aikoo toteuttaa aiemmin päätetyt korotukset usean vuoden kestävällä ohjelmalla. Veronkiristys todennäköisesti vähentää viinan tuontia Suomeen. Kuinka paljon viinaralli hiljenee, riippuu siitä paljonko viina Virossa kallistuu.

Juomakärry satamassa.
Kuva: Yle
Jari Järvinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Alkoholin hintaerot ovat pitäneet viinarallin käynnissä Viron ja Suomen välillä jo pitkään. Niin sanottu matkustajatuonti on ollut kuitenkin aivan viime vuosina lievässä nousussa.

Johtava asiantuntija Esa Österberg Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta arvioi kasvun johtuvan ainakin osittain siitä, että Suomi on korottanut alkoholin verotusta.

– Meidän hintamme ovat kohonneet hieman nopeammin kuin Viron hinnat, Österberg kertoo.  

Viron uusi hallitus ei päättänyt korottaa alkoholiverotusta, vaan se jatkaa edellisen hallituksen verolinjaa. Valmisteveron 15 prosentin korotus astui voimaan vuodenvaihteessa. 
Veronkorotus ei mene suoraan kuluttajahintoihin, sillä valmistevero muodostaa vain osan alkoholin kokonaishinnasta.

THL:n johtava asiantuntija Esa Österberg muistuttaa, että jokainen veronkorotus, joka kaventaa Viron ja Suomen veroeroa, vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen. Toisin sanoen matkustajat tuovat alkoholijuomia jonkin verran vähemmän kuin ennen veronkiristyksiä.

– Mutta ei se tuontia vielä lopeta, Österberg huomauttaa. Hänen mukaansa korotusprosenttien pitäisi olla todella huomattavia, jotta vaikutukset tuontiin näkyisivät radikaalisti. 

Tämä johtuu siitä, että suurin osa alkoholia tuovista matkustajista vierailee Virossa muista syistä kuin alkoholia hakemassa. Naapurissa käydessä on kuitenkin helppo sitten ottaa vähän mukaan alkoholiakin – varsinkin kun se on hiukan halvempaa. 

Viron uusi hallitus on nostamassa sekä alkoholin että tupakan verotusta, jotta niiden aiheuttamat haitat vähenisivät.

Viron tavoitteena on nostaa alkoholin hintaa aluksi niin maltillisesti, ettei tuontiralli siirtyisi Suomenlahdelta Viron ja Latvian välille. Uuden hallituksen suunnalta on myös huomautettu, että liian kova hinnan korotus voi aiheuttaa viinan ja tupakan salakauppaa.

Tarkennus 30.4.2015 kello 15.15 tekstin neljänteen kappaleeseen: Viron alkoholiverotuksen korotuspäätöksen teki aiempi hallitus. Uusi hallitus jatkaa tällä linjalla. Lisätty myös tieto veronkorotuksen vaikutuksesta kuluttajahintoihin.

Suosittelemme sinulle