Hyppää sisältöön

Borg: Suomen ongelma ei ole velkaantuminen – syy on aivan toinen

Suomessa vierailleen Anders Borgin mukaan Suomen talouspolitiikka ei kaipaa kiristämistä, vaan taloutta voisi hänen mielestään jopa elvyttää investoinneilla ja yritysten verohelpotuksilla. Heikko kilpailukyky on Borgin mielestä Suomen varsinainen ongelma, ja palkkamaltti olisi olennainen osatekijä maan talouden kohentumiselle.

Anders Borg.
Aamu-tv:n haastattelussa on Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg, joka kirjoitti paljon julkisuutta saaneen selvityksen Suomen talouden tilasta. Miten Borg näkee Suomen taloudellisen tilanteen tällä hetkellä?

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg ei pidä velkaantumista ongelmana Suomelle. Vastikään Suomen hallitukselle talousraportin kirjoittaneen Borgin mukaan Suomen talouspolitiikka ei kaipaa kiristämistä, vaan taloutta voisi hänen mielestään jopa elvyttää investoinneilla ja yritysten verohelpotuksilla.

Ylen aamu-tv:n haastattelema Borg vieraili Helsingissä uudessa tehtävässään kansainvälisen finanssikonsernin neuvonantajana.

Palkkamaltti olennaisinta

Anders Borgin mielestä Suomen varsinainen ongelma on heikko kilpailukyky, ei liian suuri alijäämä tai velka. Vyötä ei ole syytä laittaa liian kireälle.

– Taloutta ei ole syytä kiristää, vaan tehdä työmarkkinasopimus. Liittojen ja työnantajien pitää sopia palkkauksesta.

Suomen hyvinvoinnin huima kasvu viimeisten 30 vuoden aikana on Borgin mukaan pohjautunut teollisuussektorin kasvuun. Vientiteollisuus on ollut niin tuottavaa ja tehokasta, että se on kannatellut palvelusektoria ja julkista sektoria.

– Työmarkkinoiden täytyy sopeutua vientiteollisuuden ehdoilla, koska näin palkkakehitys on pitkällä tähtäimellä parempaa. Jos teollisuuden annetaan kutistua, muidenkin sektorien täytyy pidättyä palkankorotuksista, sanoo Borg.

Borgin mielestä elvyttäminen kannattaa, mutta sekään ei auta pitkällä tähtäimellä, mikäli vanhentuneet rakenteet säilyvät ennallaan.

Borg toteaa, että Suomen olisi tärkeää saada takaisin teknologia-alojen kasvuyrityksiä. Yrittäjyyttä tulisi rohkaista niin, että nuoret haluavat yrityksiä, jotka kansainvälistyvät ja kasvavat nopeasti. Verotusta tulisi muuttaa sellaiseksi, että Suomessa olisi kannattavampaa toimia yrittäjänä. Konkreettisia toimia olisivat vaikkapa investoinnit infrastruktuuriin ja yritysten verohelpotukset. Myöskään tutkimus- ja kehitystoimintaan ei ole Suomessa viime vuosina sijoitettu tarpeeksi.

”Suomi tarvitsee lisää insinöörejä”

Anders Borgin mielestä Suomen vahvuuksia ovat avoimuus ja teknologiapainoinen kulttuuri. Suomessa on maailman koulutetuinta työvoimaa, ja sellainen tukee yritysten toimintaedellytyksiä.

Borg toistaa aiemman toteamuksensa, että Suomen tulisi helpottaa maahanmuuttoa.

– Kasvuyrityksiä varten tarvitaan ulkomaisia osaajia. Suomeen ei saada maailmanluokan yhtiötä omalla työvoimalla. Teknikkoja ja insinöörejä tarvitaan lisää niihin yrityksiin, joilla on kasvupotentiaalia. Pakolaisuus puolestaan on toinen kysymys, se on poliittinen kysymys, toteaa Borg.

Suosittelemme sinulle