Hyppää sisältöön

Imaami Anas Hajjaarin mukaan keskustelu islamista keskittyy liikaa ääriliikkeisiin

Imatralla vieraillut Suomen Islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjaar haluaa kertoa ihmisille peruasioita islamista. Kysymykset terrorismista ja ääriliikkeistä ovat lisääntyneet.

Imaami Anas Hajjaar luennoi Imatran yhteislukiossa
Kuva: Yle
Iida Rauhalammi

Suomen Islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjaar puhuu Imatran yhteislukiossa lukiolaisille ja yläkoululaisille. Hän haluaa oikaista muslimeihin liittyviä väärinkäsityksiä ja puhuu mielellään islaminuskosta. Imatralla vieraillut Hajjaar sanoo, että kysymykset Isiksestä ja ääriliikkeistä jättävät varjoonsa muita tärkeitä aiheita.

Kysymykset terrorismista lisääntyneet

Anas Hajjaarin mukaan ennakkoluuloja on ollut aina ja samanlaiset kysymykset liittyen esimerkiksi muslimien perhe-elämään toistuvat vuodesta toiseen. Viime vuosina kuitenkin terroristijärjestö Isikseen sekä muihin ääriliikkeisiin liittyvät kysymykset mietityttävät ihmisiä.

– Yleisessä keskustelussa olen joutunut käsittelemään enemmän ekstrimismiä. Meillä on islamin piirissä paljon muitakin asioita, jotka olisivat ensisijaisia mutta valitettavasti tämä on se yleisin puheenaihe, sanoo Hajjaar.

Hajjarin mukaan Islamiyhteisöllä on selkeä kanta ääriliikehdintään, mikä jää usein huomiotta.

– Olemme alusta asti kertoneet, ettemme voi tukea sitä, että joku lähtee taistelemaan. Siitä ei seuraa mitään hyvää. Esimerkiksi Syyriassa tällainen toiminta ei ole lopettanut sotaa vaan lisännyt sitä.

Tieto lisää ymmärrystä

Islamista kertominen ja luennoiminen ovat imaami Anas Hajjaarille osa työtä. Hän haluaa poistaa väärinkäsityksiä kertomalla perusasioita islamista.

– Minun kannalta on tärkeä kertoa mitä islam todella on. Haluan kertoa muille, että olemme osa tätä yhteiskuntaa. Me toimimme tässä yhteiskunnassa muslimeina kuten kaikki muutkin suomalaiset. Meillä on myös samat tavoiteet työ- ja perhe-elämän kannalta sekä halu elää rauhanomaisesti, sanoo Hajjaar.

Suosittelemme sinulle