Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Minikokoisia kukkia kerätään kuin kiiltokuvia – Suomen ainoa primulateatteri löytyy Turusta

Viktoriaanisen ajan Englannista lähtöisin oleva primuloiden eli esikoiden keräily on Suomessa vielä harvinaista. Pienistä kasveista saa kuitenkin näyttävän kokoelman vaikkapa parvekkeelle.

Primulateatteri
Kuva: Paula Koskinen / Yle
Paula Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailmalla suosittu primulaharrastus tekee tuloaan Suomeen. Primuloiden eli esikoiden keräilijöitä on Suomessa joitakin, mutta primulateattereita on Suomessa tiettävästi vain yksi.

Alkuperäinen Primula auricula eli kultaesikko löydettiin Alpeilta 1600-luvulla. Kasvi oli kellertävä ja muistutti kevätesikkoa. Primuloista kehitettiin nopeasti erilaisia värimuunnoksia ja 1800-luvun Englannissa primuloiden keräilystä tuli yhtä suosittu harrastus kuin esimerkiksi perhosten keräilystä.

Primulat aseteltiin esille primulateatteriin. Kasvit olivat siinä kauniisti nähtävillä, mutta rakennelmalle oli myös toinen syy.

– Primulat ovat haasteellisia kasveja, jotka eivät kestä sadetta. Jos satoi, niiden eteen vedettiin verhot, jotteivät kasvit saa tihkua lehdilleen, kertoo museopuutarhuri Aaja Peura, joka on ollut kokoamassa Suomen ainoaa primulateatteria.

Primulateatteri
Alkuperäinen primula auricula oli keltainen ja muistutti kevätesikkoa. Nopeasti kasvista kehitettiin erilaisia värimuunnoksia ja nyt kultaesikkoja on 12 perustyyppiä. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Vaikeahoitoisia ja kalliita

Primulateatteri
Suomen ainoan primulateatterin ovat koonneet Turun yliopiston museologian opiskelijat yhdessä museopuutarhuri Aaja Peuran kanssa. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Aaja Peura esittelee primulateatteria yleisölle Turun Piha & Puutarha -messuilla. Näytteillä on noin 60 primulaa, mutta vain kaksi niistä kukkii. Sekertoo kasvien vaikeahoitoisuudesta.

– Olen höösännyt näitä nelisen kuukautta ja tähän pisteeseen olen ne saanut, Peura kertoo nauraen.

– Jos primula on kukkivaksi aikoinaan saatu, se on ollut omistajalleen ääretön ylpeys.

Kun primulan saa kukkimaan, kukista saa myös nauttia, sillä kasvin kukinta kestää puolitoista kuukautta. Kukat ovat tosin erittäin pieniä - suurimmillaankin vain parin sentin kokoisia. Kokoonsa nähden primulat ovat aikoinaan olleet melkoisen arvokkaita.

– Parhain hinta, jonka olen löytänyt, oli vuodelta 1717. Silloin yhden primulan arvo oli 20 puntaa, mikä olisi nykyrahassa vähintään 2000 euroa, Peura sanoo.

Primula auricula
Primuloiden hoito on vaikeaa. Museopuutarhuri Aaja Peura on hoivannut puutarhamessuilla esillä olevia primuloita neljän kuukauden ajan, mutta kukkimaan primuloista on saatu vain kaksi. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Primulaharrastus on suosittua muun muassa Englannissa ja teattereita löytyy myös esimerkiksi Ruotsista. Museopuutarhuri Aaja Peura arvelee, että teatterit alkavat pian yleistyä Suomessakin. Esimerkiksi parvekkeelle primulateatteri sopii mainiosti.

– Kasvit kestävät jonkin verran pakkasta, joten ne voi jättää ulos talveksi. Parvekkeelle on muodostettava alppiolosuhteet: mahdolliset parvekelasit täytyy avata, sillä kasvit pitää saada tuuliselle paikalle. Primulat kastellaan altapäin, Peura ohjeistaa.

Puutarhamessujen jälkeen harvinainen primulateatteri on tarkoitus laittaa kesäksi esille Ett hem -museoon Turkuun.

Suosittelemme