Jos viime vaalit jostakin muistetaan, se on perussuomalaisten jytky. Samanlaista tuskin on luvassa. Politiikan tutkija, dosentti Ville Pernaa muistuttaa, että vuoden 2011 vaalitulos oli aivan poikkeuksellinen.
− Perussuomalaisten kannalta kaikki natsasi.
Ensinnäkin perussuomalaisten pääteema eurokriisiuutisointi hallitsi myös julkista agendaa.
− Se oli vaalien puhutuin teema, johon heillä oli selvä kanta. Myös muita asioita putoili syliin kuten vaikkapa keskustaa ryvettänyt vaalirahakohu ja jätevesiasetus.
Samaan aikaan ilmiö nimeltä perussuomalaiset kasvoi kasvamistaan.
− Pieni puolue nousi suurimpien joukkoon prosentti prosentilta, kuukausi kuukaudelta. Siitä syntyi itseään ruokkiva kierre. Näissä vaaleissa itseään ruokkivaa ilmiötä ei ole olemassa, eurokriisi ei ole samalla tavalla tapetilla ja vaalirahakohu on enää muisto vain, Pernaa summaa.
Jytky sulanut
Pernaa toteaa Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa, että monet jytkyn elementit ovat sulaneet alta. Ehkä juuri siksi perussuomalaisille näissä vaaleissa povattua kannatusta voi pitää hyvänäkin ja osoituksena oman paikan vakiinnuttamisesta puoluekentällä.
− Puolue pysyy ainakin neljän vuoden tähtäimellä mukana neljän letkassa.
Pernaan mukaan erittäin kuumottava kysymys on nyt se, lähtevätkö yleensä äänioikeutensa käyttämättä jättävät uurnille.
− Kukaan ei tiedä vastausta tähän, ei edes Timo Soini.
Sen sijaan Soini tietää sen, että hallitukseen hän haluaa.
− Soinilla on kova tahto hallitukseen, Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa arvelee.
Jotta hallitus saadaan kasaan, joutuu puolue jos toinenkin tekemään suurella todennäköisyydellä kompromisseja ja syömään ainakin osan sanoistaan. Neljästä suuresta puolueesta perussuomalaiset on hallitusneuvotteluja silmällä pitäen arvaamattomin.
− Perussuomalaiset on toisaalta oikeistopuolue, toisaalta vasemmistopuolue, työväenpuolue ja tavallaan jonkinlainen keskustapuoluekin – siis hyvin ameebamainen ohjelmaltaan. Siinä on monenlaisia elementtejä.
Pernaan mukaan puolueen vaaliohjelmassa viljellään elementtejä oikealta, vasemmalta ja keskeltä ja niitä höystetään populistisella retoriikalla.
Soinilla edessä kylmä hetki
Timo Soini on johtanut perussuomalaisia vuodesta 1997. Maisterisjätkä kirjoittaa plokia, kannattaa ronskeista otteista tunnettua lontoolaisseura Millwallia eikä jätä raveja väliin, vaikka kuinka pitäisi kiirettä.
Kansanmiehen karisma puree. Viime eduskuntavaaleissa Soini sai enemmän ääniä kuin kukaan muu. Pernaan mukaan perussuomalaisten kannatus lepää edelleen paljolti Soinin varassa.
− Toisaalta tämän vaalikauden aikana siinä takana on tullut muitakin hahmoja esille, jotka ovat vetäneet eduskunnassa valiokuntia. Mutta yhden miehen varassahan tässä silti ollaan.
Mutta lopuksi Pernaa nostaa esille myös sen, että yhden miehen show'n vitsit alkavat olla jo monelta osin kuultu. Soinilla on näissä vaaleissa edessään kylmä hetki.