Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Tutkija: Sudesta on paljon hyötyä, jos se saa olla rauhassa

Sudella on luonnossa monta tehtävää, jotka hyödyttävät myös ihmistä. Huippupetona se esimerkiksi pitää itseään pienemmät pedot kurissa.

Susi
Susilauma elää Keuruun, Virtain ja Ähtärin alueilla. Kuva: Yle
Vesa-Matti Ruuska
Avaa Yle-sovelluksessa

Susikeskustelussa unohtuu eläimen hyödyllisyys ympäristölle, sanoo eläinekologian professori Erkki Korpimäki Turun yliopistosta.

– Yleensä uutisoidaan suden aiheuttamista haitoista, mutta sen asemaan ekosysteemissä ei kiinnitetä huomiota, Korpimäki harmittelee.

Susi esimerkiksi suojelee taimikoita rajoittamalla hirvieläinkantoja. Lisäksi se metsästää pienpetoja, jotka söisivät monia riistalajeja. Näitä ovat erityisesti kettu sekä vieraslajit minkki ja supikoira.

Korpimäen mukaan Pohjois-Amerikassa tehdyissä tutkimuksissa on huomattu, että moni riistalaji kukoistaa juuri niillä alueilla, joilla elää paljon susia.

Yleensä uutisoidaan suden aiheuttamista haitoista, mutta sen asemaan ekosysteemissä ei kiinnitetä huomiota.

Erkki Korpimäki

Suomessa ilmiön tutkiminen on vasta alussa, koska susi on ollut pitkään harvalukuinen.

Susien määrää paikallisesti on hankala sanoa, mutta tämänhetkisen arvion mukaan Varsinais-Suomessa elää kolme laumaa, joissa on kussakin 5–8 sutta.

Riittääkö nykyinen kanta siihen, että sudesta olisi myös hyötyä?

– Se voisi periaatteessa riittää, jos kanta saisi elää rauhassa, Korpimäki sanoo.

Susikeskustelu roihahti jälleen loppuviikosta, kun mediassa levisi kuvia suden Nousiaisissa tappamista peuroista. Peurat ja kauriit ovat suden luonnollista ravintoa.

Suosittelemme